Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Predstavljamo jaslice iz župnijske cerkve v Šentvidu pri Stični

Tudi letos lahko od božiča dalje občudujete jaslice, ki krasijo cerkve po župnijah v naši občini. Tokrat predstavljamo jaslice iz župnijske cerkve sv. Vida v Šentvidu pri Stični.

V župniji Šentvid pri Stični, ki je v minulem letu obeležila visok jubilej 1000 let župnije, je običaj, da jaslice v župnijski cerkvi postavljajo krajani ene izmed dvanajstih podružničnih cerkva šentviške fare. Letos so pri postavljanju jaslic sodelovali krajani iz sosesk Marije Snežne in svetega Lamberta. Osrednji motiv letošnjih jaslic je POT.

Pri postavljanju so sodelovale tri vasi. Iz soseske Marije Snežne so jo sestavljali krajani Velikih Pec in Artiže vasi, iz soseske svetega Lamberta pa krajani Malih Pec. Velike in Male Pece se prvič omenjajo leta 1145, v zvezi s stiško praposestjo. Cerkev Marije Snežne je v spisni virih zapisana leta 1642, a je nedvomno starejša. Eden od osrednjih motivov letošnjih jaslic je torej cerkvica Marije Snežne, ki so jo spretne roke vaščanov izdelale v minulih decembrskih dnevih. Po pripovedovanju starejših prebivalcev omenjenih vasi, so k Mariji Snežni nekdaj romali verniki od blizu in daleč. Predvsem so k Materi Božji prihajali v prošnji za zdravje, poleti pa tudi v tako imenovanih prošnjih procesijah za dež.

Velike Pece od sosednje Glogovice loči železniška proga. Tudi ta predstavlja enega od motivov letošnjih jaslic. Železnica je bila pomembna vez med kraji, preden so našo deželo po dolgem in počez prepredle asfaltirane ceste.

Velikih Pec in Artiže vasi si ne predstavljamo brez avtoceste, ki je speljana med polji in travniki. Tudi avtocesto in most so postavili v jaslice, kot simbol naših vsakdanjih poti – od doma, do delovnega mesta in nazaj.

Bistvo jaslic je Betlehem, najmanjše med judovimi mesti. Tudi Artiža vas, Male Pece in Velike Pece ne sodijo ravno med velike vasi šentviške župnije ali občine Ivančna Gorica.

V glavnih vlogah letošnjih jasličarjev je bilo kar nekaj mož, ki so se v te kraje priženili. Oni so svoje življenjske poti čez železniško progo in avtocesto, speljali na najlepši možni način, z ustvarjanjem družine in posredovanjem novega življenja. To pa je smisel in večni pomen Božiča nekoč in Božiča tudi danes.

Tudi v šentviški cerkvi so jaslice obiskovalcem na ogled do svečnice, to je do 2. februarja 2018. Ogledati pa si jih je mogoče pred in po svetih mašah. Vabljeni k ogledu!

Povzeto iz spletne strani http://sentvid-zupnija.si/
Foto: Tadej Strah

Oglejte si tudi