Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Praznik Občine Ivančna Gorica - 25 let povezovanja in napredka

»Letos je vse drugače. Drugačen čas, drugačne poti, drugačno razmišljanje, a isto veselje, isti ponos, ista vizija«. S temi besedami se je začela letošnja osrednja svečanost ob prazniku Občine Ivančna Gorica. Prireditev je zaradi trenutnih razmer ob pojavu novega koronavirusa potekala na daljavo in so jo številni gledalci lahko spremljali preko spletnega naslova in Facebook strani občine ter Televizije Vaš kanal Novo mesto.

Občina Ivančna Gorica praznuje svoj praznik 29. maja, to je na dan, ko se Jurčičevi rojaki spominjamo nastopa pisatelja Josipa Jurčiča za urednika časnika Slovenski narod. Prav Jurčičeva rojstna domačija na Muljavi je bila osrednje prizorišče letošnje svečanosti, ki je potekala brez občinstva in je bila posneta za spletno in televizijsko predvajanje.

Ob prazniku občine Ivančna Gorica je župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad v slavnostnem nagovoru izpostavil številne razloge za praznovanje praznika in ponos. »Prvi razlog je gotovo 25. letnica samostojne Občine Ivančna Gorica. Ugotavljamo, da so ta leta sicer hitro minila, da pa je bil storjen viden napredek v življenju in delu in da se je ustanovitev nove občine krepko obrestovala. Mnogo dni in ur v teh petindvajsetih smo številni preživeli ob prizadevanjih za boljši jutri Občine Ivančna Gorica«, je dejal župan.

V nadaljevanju je povedal, da je v petindvajsetih letih potekalo več kot dvesto sej občinskega sveta, nešteto sestankov delovnih teles in sej svetov krajevnih skupnosti, drugih sestankov, akcij, ukrepov, projektov, odlokov, predpisov, pogovorov, obiskov, … »In danes smo lahko upravičeno ponosni na to kar smo dosegli. Smo ena izmed redkih slovenskih občin z izrazitim trendom rasti prebivalstva, z začetnih enajst smo presegli število sedemnajst tisoč prebivalcev. Imamo stabilno gospodarstvo in nizko stopnjo nezaposlenosti, vseh dvanajst krajevnih skupnosti in 137 naselij je vitalnih, vsi deli občine pa se enakomerno razvijajo.«

Kot je še povedal župan Strnad je občina uspešna tudi zato, ker je blizu polovice občank in občanov vključenih v številna prostovoljna društva, s pomočjo katerih je družabno življenje bogato in ponuja številne priložnosti za preživljanje prostega časa, medsebojne pomoči in solidarnosti. Danes se občina uvršča med najbolj razvite slovenske občine z velikimi razvojnimi možnostmi tudi za prihodnost. »Zavedamo se, da vsega še nismo postorili in da nas recimo na področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja v bližnji prihodnosti čakajo še nekateri projekti. Pa tudi v izgradnjo druge infrastrukture bo treba vložiti še kar nekaj dela in sredstev.« Občina vidi tudi veliko priložnost, kljub trenutni krizi, v razvoju turizma in delovnih mestih, ki jih ta panoga lahko ponudi tudi v naši občini. »Hiša kranjske čebele v Višnji Gori bo, poleg že uveljavljenih destinacij gotovo tisti magnet, ki bo privabil v naše kraje ljudi od blizu in daleč ter odprl meje občine tudi za goste iz tujine. Prav tako pa je bila na Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo vložena pobuda, da leto 2021 postane vseslovensko Jurčičevo leto.«

V govoru je župan izrazil vse spoštovanje in priznanje vsem tistim, ki so sodelovali pri odločitvah, ki so privedle do nove občine in tudi vsem tistim, ki so se v minulih petindvajsetih letih aktivno vključevali v prizadevanja, da Občina Ivančna Gorica uspe na samostojni poti. Mnogi od njih so danes žal že pokojni, njihovo delo pa gotovo ne bo in ne more biti pozabljeno. Med njimi je izpostavil častnega občana Lojzeta Ljubiča, ki je preminil ravno v času vrhunca epidemije.

Svoj nagovor je zaključil s čestitko ob prazniku in naslednjimi besedami zahvale: »Vesel in počaščen sem, da lahko sodelujem s tako srčnimi ljudmi. Ker jih imamo ob sebi, lahko z optimizmom gledamo v prihodnje, precej negotove čase. Vsi občani pa se bomo morali potruditi in prispevati svoj delež, da se bo življenje vrnilo in vsaj za silo ostalo v prvotnih tirnicah. Verjamem, da nam bo to uspelo. Hvala vsem, ki ste na različne načine poskrbeli, da je v kriznem obdobju zavel duh pozitive, medsebojne pomoči in povezovanja. Oklenimo se medsebojne povezanosti in sloge tudi v obdobju, ki je pred nami.« je zaključil Strnad.

Prejemniki občinskih priznanj in nagrad za leto 2020Eden vrhuncev svečanosti je bila slovesna podelitev priznanj in nagrad Občine Ivančna Gorica za leto 2020. Priznanja in nagrade so podelili župan Dušan Strnad, podžupanja Martina Hrovat in podžupan Tomaž Smole. Letos je bilo zaradi trenutnih razmer prejemnikov nagrad nekoliko manj, prav aktualne razmere pa so bile priložnost za zahvalo tistim organizacijam, ki so tudi v času nedavne epidemije skrbele za varnost in zdravje občank in občanov.

Nagrado Josipa Jurčiča za leto 2020 je prejel ŠTAB CIVILNE ZAŠČITE OBČINE IVANČNA GORICA - za uspešno in požrtvovalno delo pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč ter izjemne zasluge pri zajezitvi širjenja koronavirusne bolezni COVID-19.
Nagrado Josipa Jurčiča za leto 2020 je prejel ZDRAVSTVENI DOM IVANČNA GORICA

– za dolgoletno uspešno in strokovno delo na področju javnega zdravstva v Občini Ivančna Gorica ter izredne zasluge pri preprečevanju širjenja in odpravljanju posledic epidemije COVID-19.

Zlati grb Občine Ivančna Gorica je prejelo ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV IVANČNA GORICA

- za dolgoletno prostovoljno in požrtvovalno delo na področju vzgoje in preventive v cestnem prometu, za širjenje vozniške kulture ter izjemen doprinos k družbenemu in gospodarskemu razvoju Občine Ivančna Gorica.

Občina Ivančna Gorica od nastanka do danesSkozi program svečanosti so gledalci lahko spoznali tudi prehojeno pot od nastanka občine do današnjih dni. Vsi kraji so v tem obdobju doživeli izjemen razvoj na področju cestne in komunalne infrastrukture, vzgoje in izobraževanja, zdravstvenega varstva in družbenih dejavnosti, ki se kaže v delovanju številnih društev in številnih tradicionalnih prireditvah. Občina Ivančna Gorica je preplet sožitja urbanih središč in kmečkega podeželja, bogate kulturne dediščine in številnih naravnih zakladov, ki so potenciali turističnega razvoja in temelji ponudbe pod skupno znamko Prijetno domače.

O začetkih občine je spregovoril tudi njen prvi župan Jernej Lampret, ki je bil na čelu občine kar 16 let. Kot je povedal so bili začeti delovanja samostojne občine težki in negotovi, nobenega dvoma pa ni bilo, da je bila odločitev za samostojno občino prava pot za nadaljnji razvoj njenih 12 krajevnih skupnosti.

Preplet kulturnega in vizualnega programaLetošnja svečanost je bila zaradi predvajanja na daljavo v naprej posneta in je omogočala številne video in vizualne vložke. Posebno mesto v njej pa so imeli tudi izvajalci kulturnega programa. Prireditev se je začela mogočno s slovensko himno v podzemni Krški jami, ki jo je zapel Žiga Jože Štrus, solopevec Glasbene šole Grosuplje, podružnica Ivančna Gorica. Ambasadorka Občine Ivančna Gorica Dragica Šteh se je z recitacijami pesmi Jurčiču in Stotisoč odtenkov zelene poklonila pisatelju Jurčiču in čudovitim naravnim lepotam naše občine.

Zaslišala se je pesem Mešanega pevskega zbora Zborallica iz KD Stična, ki je zapela na zelenici Turistične vasi Pristava. Prireditev so obogatili še mladi gledališčniki Kulturnega društva Josip Jurčič iz Muljave in sam Josip Jurčič, ki ga je upodobil domačin Igor Adamič. Skozi prireditev je gledalce popeljal voditelj Matej Šteh.

Med svečanostjo so se vrstili številni posnetki bogate kulture in naravne dediščine in drugih občinskih znamenitosti. Gledalec je tako lahko preko vizualne izkušnje pobliže spoznaval utrip življenja v občini Ivančna Gorica.

Oglejte si tudi