Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Na rojstni dan pisatelja Josipa Jurčiča virtualno odprli Jurčičevo leto

Na današnji dan, 4. marca 1844, se je na Muljavi rodil Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana. Leto 2021 zaznamuje nekaj pomembnih obletnic iz njegovega življenja in dela, zato je Vlada Republike Slovenije, na pobudo Občine Ivančna Gorica, razglasila leto 2021 za vseslovensko Jurčičevo leto.
Ob obletnici rojstva smo se mu njegovi rojaki poklonili s kratkim spletnim dogodkom in s tem tudi uradno obeležili leto Josipa Jurčiča. Ob otvoritvi sta spregovorila župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad in državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, dr. Ignacija Fridl Jarc. Oba sta povabila k sodelovanju pri projektu z geslom Jurčič nas povezuje (#JurčičNasPovezuje).

Župan Dušan Strnad

je povedal, da Jurčičeva življenjska pot ni bila lahko, kljub temu pa je Jurčič s svojim življenjem in delom zapustil bogato dediščino zapisanih modrosti in vrednot, ki so odločilno vplivale na to, da smo Slovenci kot narod obstali in po njegovi smrti izborili svojo lastno državo. V občini Ivančna Gorica je kulturno dogajanje neločljivo povezano z Jurčičem in njegovo literarno zapuščino. »Josipu Jurčiču se poklanjamo tudi s tem, da skrbimo za njegovo rojstno hišo – Jurčičevo domačijo, ki deluje kot muzej na prostem. Prav v spomin na njegovo rojstvo, pa na prvo soboto v marcu poteka tradicionalni pohod po Jurčičevi poti – od Višnje Gore do Muljave. Ravno v teh dneh bi se torej morali podati na tradicionalni, že 28. pohod po Jurčičevi poti, a so nam razmere povezane z epidemijo to preprečile. Preprečile množični pohod, ne pa naše volje in zanosa, s katerim želimo proslaviti našega rojaka«, je še povedal Strnad ter Slovenke in Slovence povabil, da Jurčičevo pot obiščejo preko celega leta, kot posamezniki in družine.

Dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo je povedala, da se Slovenija v letošnjem letu posveča dvema pomembnima dogodkoma, kot sta predsedovanje Evropski uniji in spomin 30. obletnice osamosvojitve in vzpostavitve samostojne države Slovenije. Poleg tega pa se leto 2021 sovpada tudi z obletnicami nekaterih pomembnih slovenskih domoljubov in nosilcev narodne kulture v preteklih dveh stoletjih. Med te sodi tudi avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, Josip Jurčič, ki se je zavedal, da je za ohranjanje slovenskega materinega jezika in kulture pomembno ne samo ustvarjanje v slovenščini in gojenje domače besede, ampak tudi vzpodbujanje narodne zavesti med ljudstvom.

V nagovoru se je zahvalila Občini Ivančna Gorica za pobudo vseslovenskega Jurčičevega leta ter dodala: »Ministrstvo za kulturo pri projektu pomaga predvsem s pripravo celostne podobe in pozivom javnim inštitucijam, da v svoj program vključijo čim več Jurčičevih del. Upamo, da se tudi s tem povabilom k počastitvi Jurčiča v čim večjem številu odzovejo.«

Dnevi odprtih vrat na Jurčičevi domačijiV spomin na rojaka pa na njegovi Jurčičevi domačiji, 6. in 7. marca, vabijo na brezplačen ogled muzeja na prostem z osveženo ponudbo. Vodenje je nadgrajeno v interaktivno vodenje, ki se prilagaja starostni skupini obiskovalcev. Ponudba je obogatena tudi s pripovedovanjem Jurčičevih del, s pomočjo lesenega gledališča kamišibaja, vsak obiskovalec pa si bo na začetku ogledal tudi poseben film, ki prikazuje življenje in ustvarjanje pisatelja Jurčiča. Obiskovalcu bodo na voljo še razni napitki, prigrizki, spominki lokalnih ustvarjalcev, knjige in ostali prodajni program.

Oglejte si tudi