Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Gasilci PGD Kriška vas obnovili vprežni voz iz leta 1928

Prostovoljno gasilsko društvo Kriška vas uspešno in neprekinjeno deluje že 92 let. Minuli petek so pripravili družabno srečanje in pred gasilskim domom na ogled postavili obnovljen vprežni gasilski voz za prevoz motorne črpalke. Obnovljeno pridobitev si je s ponosom ogledal župan Dušan Strnad, ki je sicer tudi član PGD Kriška vas.

Po besedah predsednika društva Gregorja Šušteršiča je današnja naloga in odgovornost članov društva tudi skrb za opremo, ki so jo zapustili njihovi predniki. V društvu še vedno hranijo in vzdržujejo prvo gasilsko motorno črpalko Rosenbauer iz leta 1928. Istega leta so ustanovni člani kupili tudi vprežni gasilski voz, ki je služil za prevoz omenjene črpalke, gasilske opreme in moštva. Čas vozu ni prizanesel, zato so se v društvu odločili za temeljito obnovo vozu. Voz so, popolnoma razstavljenega in v slabem stanju, na obnovo odpeljali v Šentjurje pri Celju, kjer ga je mojster obnovil v slabih treh mesecih.

Gasilci Kriško-polževske planote so na ogledu izkazali ponos nad obnovljenim predmetom, saj gre za pomembno dediščino gasilstva v naši občini in širše. Dogodku so prisostvovali tudi člani sosednjih sektorskih društev iz Višnje Gore in Vrha pri Višnji Gori.

Oglejte si tudi