Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Branka Kovaček, prejemnica nagrade za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje

V četrtek, 3. oktobra 2019, pred Svetovnim dnevom učiteljev, so podelili nagrade Republike Slovenije na področju šolstva. Gre za najvišje državne nagrade na tem področju. Med prejemnici nagrade za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje je bila tudi ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica in podpredsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, Branka Kovaček.

Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Ljubica Marjanovič Umek. Letos so podelili enajst nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke, kar je tudi najvišje možno število nagrad. Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so se nagrade podeljevale pod imenom Žagarjeve nagrade.

Branka Kovaček že devetindvajset let profesionalno združuje svoje strokovne in osebne sposobnosti z Vrtcem Ivančna Gorica. Prve neposredne izkušnje dela z najmlajšimi je uspešno prenesla v vodenje vrtca in ga v dvaindvajsetih letih razvila v zgleden javni zavod, ki mu zaupa lokalno okolje. Usmerjenost v vseživljenjsko učenje jo je vodilo, da je svojo izobrazbo diplomirane vzgojiteljice nenehno dopolnjevala in iskala strokovne pristope tudi v drugih pedagogikah, kot sta Waldorfska in Reggio Emilia, in pridobljena znanja s predavanji in delavnicami uspešno prenesla svojim sodelavcem. Usposobila se je za multiplikatorja znanj na področju refleksije in evalvacije pedagoškega dela ter multiplikatorja za področje krepitve kompetenc za preprečevanje nasilja v družini. V sodelovanju z različnimi ustanovami in zavodi je s sodelavci tvorno preskušala nove in drugačne pristope za kakovostno delo z najmlajšimi. Kot modelni vrtec so v mednarodnem projektu Fit4Kid soustvarjali vsebine dela v programu Za prihodnost naših otrok, tudi za druge slovenske vrtce. S prepričanjem v koristnost izmenjave dobrih praks in moč skupnega delovanja je povezala vse obljubljanske vrtce, katerih interese predstavlja in rešuje tudi v Skupnosti vrtcev Slovenije. Pri številnih predpisih in snovanjih novih programov področja ji je Skupnost vrtcev Slovenije v več letih kot iskreni zagovornici zaupala v številnih ustanovah in zavodih predstavljanje iz prakse pridobljenih izkušenj in zagovarjanje interesov vseh javnih vrtcev in pravic otrok v kakovostnih programih slovenskih vrtcev.

Branki Kovaček za prejeto nagrado na področju šolstva iskreno čestita tudi župan Dušan Strnad s sodelavci.

Oglejte si tudi