Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

70 let Društva upokojencev Višnja Gora

V četrtek, 16. septembra 2021, je Društvo upokojencev Višnja Gora praznovalo sedem desetletij delovanja. Ob ustanovitvi, ko ga je vodil takratni nadučitelj Vinko Okorn, je štelo 30 članov, zadnja leta jih ima stalno okoli 250 in je najštevilčnejše društvo v Krajevni skupnosti Višnja Gora.
Predsednica tega društva Milojka Zadel

je v svojem govoru izpostavila, da je 70 let delovanja katere koli institucije za današnji svet, ki se spreminja iz dneva v dan, ko se stalno porajajo nove in nove ideje v družbi, ki večinoma nimajo dolgega roka trajanja, skoraj nepojmljivo. Poudarila je, da se člani dobro zavedajo poslanstva društva in pomembnosti jubileja, ki ga letos praznujejo. V nadaljevanju je dejala, da je koronavirus tudi njim prinesel popolnoma novo izkušnjo, a so se uspeli prilagoditi. Dejala je, da zelo dobro sodelujejo tako s krajevno skupnostjo, kot tudi z občino in organizacijami na regijskem ter državnem nivoju in se vsem tudi zahvalila za to.

Ob jubileju je župan Dušan Strnad Društvu upokojencev Višnja Gora podelil spominski kovanec Prijetno domače in se članom zahvalil za njihovo delo. V svojem nagovoru je nanizal investicije, ki trenutno potekajo v Višnji Gori. Najpomembnejša je Hiša kranjske čebele, ki bo oživela življenje v Višnji Gori in občini, predvsem na področju turizma. S to naložbo je povezanih še več drugih: park, parkirišče, razširitev dveh mostov, ureditev Višnjice. Omenil je tudi druge načrte občine v Višnji Gori, kot so osamosvojitev osnovne šole, ureditev območja med gasilskim domom in šolo, kjer naj bi nastale sodobne rekreacijske površine, če bodo ta poseg odobrili naravovarstveniki.

Višnjegorsko društvo upokojencev je najprej podelilo zahvale članom. Te so si s svojim dolgoletnim delom zaslužili: Ivica Bašar, Alojzija Miklič, Marija Bučar, Kristina Petrovčič, Marija Bernik, Ivica Strojan, Ivica Zupančič, Jože Kocmur, Justina Bojič, Julijana Šerek, Pepca Novljan.

Zahvale so za podporo in sodelovanje prejeli tudi: Občina Ivančna Gorica, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, Krajevna skupnost Višnja Gora, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ZDUS – Rokodelci, Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Osrednjeslovenska Pokrajinska zveza društev upokojencev (MZU), Svet za starejše Občine Ivančna Gorica, društva upokojencev Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica, Stična, Šentvid pri Stični in Šmarje Sap.

Za odlično sodelovanje so zahvale podelili še: Prostovoljnemu gasilskemu društvu Višnja Gora, Krajevni organizaciji Rdečega križa Višnja Gora, Turističnemu društvu Višnja Gora, Turističnemu društvu Polževo, KUD Janez Cigler Višnja Gora, Planinskemu društvu Polž Višnja Gora, prejela sta ju tudi gorski vodnik Janez Čebular in praporščak Franc Erjavec

Sledila je podelitev priznanj Mestne zveze upokojencev. Pisne zahvale so si prislužili: Vladimira Assejev, Cilka Groznik in Franc Košak. Priznanja odličnosti: Marija Pilko, Majda Strojan, Daša Habjan, Anica Petrič, Frida Zupančič, Ivana Zupančič, Ana Zupančič Lampret ter Jožica Klemenčič.

Priznanja odličnosti s plaketo je Mestna zveza upokojencev namenila: Društvu upokojencev Višnja Gora, Cveti Vozel in Milojki Zadel. Višnjegorsko upokojensko društvo je ob 70-letnici uspešnega delovanja prejelo tudi veliko plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije.

Zbrane so ob jubileju nagovorili tudi predstavnik Krajevne skupnosti Višnja Gora Jože Gorše, predsednica Območne zveze društev upokojencev Dolenjska Anka Fabjan, predsednik Mestne zveze upokojencev Marjan Sedmak in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Jože Sušnik.

Za prijetno glasbeno vzdušje sta poskrbela Marko Vozelj in Boštjan Klemenčič, pesmi Marice Pilko pa je recitirala Špela Bašar.


Fotogalerija >>

Oglejte si tudi