Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
7°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

20 let Društva prijateljev konj Višnja Gora

Minulo soboto je bilo na kmetiji Čož v Leskovcu nad Višnjo Goro vse v znamenju prijateljstva in konj. Tamkajšnje višnjegorsko Društvo prijateljev konj je skupaj s številnimi prijateljskimi društvi iz vseh koncev Slovenije pripravilo vrsto aktivnosti ob 20-letnici delovanja društva.

V sklopu praznovanja se je v jutranjih urah preko trideset konjskih vpreg in jezdecev podalo na 20 kilometrov dolg konjeniški pohod po trasi Višnja Gora – Spodnje Brezovo – Polica – Kožljevec – Mali Vrh – Leskovec. V popoldanskem dnevu pa so pripravili še tekmovanje v spretnostnih vožnjah vpreg med ovirami in slavnostno tekmo jezdecev za pokal Višnjegorske deteljice. Osrednja proslava ob jubileju je potekala ob 18. uri, kjer so podelili pokale najboljšim tekmovalcem ter številna priznanja in zahvale ob obletnici društva.

Naziv za pokal Višnjegorske deteljice je prejel Anton Zoran, član domačega društva. V spretnostni vožnji vpreg pa se je zmage veselil Nejc Hlebš iz Konjeniškega društva Sostro.

Rezultati – spretnostna vožnja vpreg:
1. mesto Nejc Hlebš – Konjeniško društvo Sostro
2. mesto Polde Zupan, Konjeniški klub Stol
3. mesto Jože Vidmar ml., Konjeniško društvo Gombišče

Rezultati – Pokal Višnjegorska deteljica:
1. mesto Anton Zoran, Društvo prijateljev konj Višnja Gora
2. mesto Dražen Hudorovec, Konjeniško društvo Metlika
3. mesto Zoran Hudorovec, Konjeniško društvo Metlika

Na proslavi je zbrane uvodoma nagovoril predsednik višnjanskih konjarjev Peter Zajc. Čestitkam ob jubileju so se pridružili še predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, predsednik Združenja rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme Slovenije France Omahen, predsednik Krajevne skupnosti Višnja Gora Janko Zadel in podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole. Slednji se je društvu še posebej zahvalil za udeležbo in popestritev številnih prireditvah v občini Ivančna Gorica. V znak zahvale je društvu izročil posebno županovo priznanje v obliki spominskega kovanca Prijetno domače.

Ob letošnjem jubileju so izdali tudi društveni bilten, kjer se je pod glavnega urednika podpisal Višnjan Pavel Groznik.

Še nekaj o Društvu prijateljev konj Višnja Gora
Ustanovljeno je bilo 27. februarja 1999 na kmečkem turizmu Habjan , kjer se je zbrala skupina domačih kmetovalcev oziroma prijateljev konj. Za prvega predsednika je bil izvoljen Janez Zupančič. Na ustanovni seji se je zbralo 36 članov, danes pa društvo šteje preko 120 članov. Delo društva je zelo pestro in bogato. Bodočnost vidijo v mladini, ki je tudi številčno zastopana v društvo. Društvo sodeluje na mnogih prireditvah v občini Ivančna Gorica kot tudi izven nje. Nepogrešljivi so na Aninem sejmu in Jurčičevem pohodu, kjer na pot pospremijo številne pomembne goste in govornike. Pred leti so uspešno realizirali pohod po vseh dvanajstih krajevnih skupnostih in prehodili preko 120 kilometrov naše občine. Ob deseti obletnici je društvu občina podelila visoko priznanje – Plaketo Antona Tomšiča. Občinska priznanja so prejeli tudi nekateri vidni člani društva.

Dvajsetletnico letnico so praznovali tudi člani ansambla Šrangarji, ki so z društvom močno povezani. Slednji so poskrbeli, da se je praznovanje ob zvokih harmonike nadaljevalo še dolgo v noč.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi