Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Ob krajevnem prazniku predstavili zbornik pevskega tabora in prenovili cesto v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični so po več letih ponovno obudili krajevni praznik oziroma teden kulture. Na proslavi, ki je potekala v četrtek, 13. junija, v Domu kulture Šentvid, so predstavili zbornik ob 50. obletnici Tabora slovenskih pevskih zborov, pripravili prodajo likovnih del za šolski sklad in v uporabo slovesno predali prenovljeno cesto v centru kraja.

Predsednik KS Šentvid pri Stični Silvo Praznik je povedal, da je cilj praznovanja krajevnega praznika medgeneracijsko združevanje krajank in krajanov. »Vesel sem, da smo praznik znova obudili, saj je to priložnost, da se skupaj zberemo in družimo. Čeprav so naše želje velikokrat večje od realnih zmožnosti, se vsakodnevno trudimo za dobrobit našega kraja. Zaradi letošnjega pomembnega jubileja Tabora smo ponovno organizirali kulturni teden, ki se je začel prejšnji teden s koncertom folklorne skupine veterani Vidovo in se bo zaključil s Taborom slovenskih pevskih zborov v nedeljo. Še posebno smo veseli, da nam je Občina Ivančna Gorica, ob veliki podpori gospoda župana Dušana Strnada, omogočila ureditev cestne infrastrukture skozi center Šentvida«.

Zbrane je nagovoril tudi župan Dušan Strnad, ki je med drugim povedal. »Pomembni ste vi krajani, ki se trudite v dobrobit kraja in občine. Skupaj dosegamo uspehe, s katerimi se lahko pohvali le malokatera občina. Gotovo pa pomembno mesto v naših srcih zaseda tudi Tabor pevskih zborov v Šentvidu. Ponosen in hvaležen sem vsem, ki ste se trudili, da je zgodovina Tabora zapisana.« Povedal je še, da obnovljena cesta ni najpomembnejša. Pomembno je, da so se krajani združili in s skupnimi močmi okrasili kraj ob krajevnem prazniku. Praznovanje povezuje kraj, mu daje upanje in življenje. »Če se boste dobro počutili v kraju, se bodo tudi naši zanamci«, je zaključil Strnad.

Pestro zgodovino Tabora v Šentvidu je od danes naprej strnjeno tudi v zbornik, v želji in prepričanju, da je pred njim še bogata zgodovina. Avtorica jubilejnega zbornika »Pojo naj ljudje«, ki ga je izdala Mestna knjižnica Grosuplje, je domačinka in profesorica Dragica Šteh. Kot je povedala se o dobrih knjigah govori, najboljše pa se prebere. Če povzamemo njen zapis iz knjige, je pregled petdesetletne zgodovine Tabora dolga in zapletena zgodba o pevskih in drugih kulturnih srečanjih v Šentvidu pri Stični. Povezana je s številnimi posamezniki in društvi ter zaznamovana tudi z družbenimi in političnimi spremembami. V biltenu so zbrani podatki, spomini, ljudje in pesmi, ki so najpomembnejši del Tabora. Bralec lahko skozi zgodovino začuti, kaj je Tabor pomenil nekoč, kako se je razvija in kako ga vidimo danes. Svoje poglede so v zbornik strnili tudi najpomembnejši soustvarjalci Tabora, kot so dolgoletni predsednik te zborovske prireditve Jernej Lampret, pogled iz dirigentske vode je orisal Igor Švara, pa tudi scenarist Stane Peček in programski vodja, Ilija Bregar. O zborniku, ki je že 9. izdaja v Domoznanski zbirki občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, so spregovorili še direktorica Mestne knjižnice Grosuplje, Roža Kek, ki je tudi izdajateljica biltena, bibliograf Drago Samec ter glavni urednik Domoznanske zbirke, dr. Mihael Glavan.

Ob praznovanju krajevnega praznika in jubilejnega Tabora slovenskih pevskih zborov so krajani posebno pozornost namenili okrasitvi kraja. Lokalna društva in krajani so po poti slavnostne povorke uredili številne cvetlične aranžmaje v kombinaciji z lesom. Občina Ivančna Gorica pa je zagotovila, da se je v izjemno hitrem času kompletno prenovila cestna infrastruktura od gasilskega doma do gostinskega obrata Salon. Prav to cesto, je po prireditvi blagoslovil šentviški župnik Izidor Grošelj, predstavniki izvajalskih podjetij z županom na čelu, pa so jo s prerezom traku uradno predali v uporabo.

Četrtkova prireditev je imela tudi dobrodelno noto. Dobrodelne prispevke za slike umetnikov KD likovnikov Ferda Vesela Šentvid pri Stični ter otroških umetnin, so namenili šolskemu skladu OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični.

Slovesnost so popestrili združeni pevski zbori Ženskega in Moškega pevskega zbora Vidovo, Vokalna skupina Šentviški slavčki in Moški pevski zbor Prijatelji. S plesom in deklamacijo so se predstavili tudi otroci Vrtca Čebelica, pod mentorstvom vzgojiteljice Katje Jakše.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi