Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Županovo priznanje Stični mladih za 40 let!

Danes, v okolici cistercijanskega samostana v Stični, poteka jubilejna 40. izvedba festivala Stična mladih. Letošnje geslo se glasi: »Utrdi moje korake«.

Mlade, ki so se zbrali v Stični, so pred začetkom svete maše pozdravili nuncij Jean-Marie Speich, nadškof msg. Alojzij Cvikl in župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, ki se je organizatorjem zahvalil s spominskim kovancem Prijetno domače. Kot je povedal, je Stična eden izmed najlepših krajev na svetu. V nagovoru se je zahvalil vsem zdajšnjim generacijam, ki leto za letom vodijo največji festival katoliške mladine na slovenskem. Veliko zahvalo je namenil tudi gostitelju Samostanu Stična, brez katerega današnjega srečanja v Stični ne bi bilo. "Pri nas radi rečemo, da je Prijetno in domače za tiste, ki tukaj živimo, kot za tiste, ki h nam pridejo. Obljubim, da boste v Stični dobrodošli še naslednjih 40 let ali več let. Uživajte v dnevu, ki nam ga je naklonil Bog in imejte se v občini Ivančna Gorica lepo." Županovo priznanje je v imenu organizatorjev sprejela Klara Rogina.

Mladino v Stični je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je skupaj s Slovensko škofovsko organizacijo prevzel častno pokroviteljstvo dogodka. Tudi predsednik države je organizatorjem izročil spominsko listino ob 40. izvedbi festivala v Stični.

Sveto mašo je daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Povedal je, da je Stična mladih srečanje med nami in z Bogom, doživljanje podobe Cerkve, polne mladostnega zagona, in pomembno poslanstvo, ki je zaupano mladim.

Pred začetkom maše so mladi iz Maribora prinesli križ Svetovnega dneva mladih, ki se bo leta 2023 odvijal v Lizboni. Križ bo zdaj leto in pol romal po Sloveniji.

Pri letošnji izvedbi Stične mladih sta kot so organizatorja pomagala tudi Občina Ivančna Gorica in ivanški Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače. Slednji se je predstavil tudi na stojnici.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi