Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Živi zdravo. Potuj trajnostno. Tudi v občini Ivančna Gorica

Od 16. do 22. septembra, pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno, poteka jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti. Posveča se predvsem spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu.

V skladu s Celostno prometno strategijo je tudi cilj Občine Ivančna Gorica spodbujati in nadaljevati s trajnostnim načrtovanjem izgradenj infrastruktur za kolesarjenje, hojo in uporabo javnega potniškega prometa. Prav na tem področju je bilo v zadnjih letih v občini Ivančna Gorica veliko postorjenega. Trenutno na območju občine poteka izgradnja kolesarskih povezav in pešpoti od Samostana Stična do Jurčičeve domačije na Muljavi.

Stičišče teh dveh kolesarskih poti bo športni park pri Vzgojno izobraževalnem centru v Ivančni Gorici, ki bo v bližnji prihodnosti deležen celovite prenove in bo namenjen aktivnemu preživljanju prostega časa tako mladih kot mladih po srcu. S prenovo športnega parka in z izgradnjo kolesarskih poti bo Občina Ivančna Gorica bistveno prispevala k izboljšanju trajnostne mobilnosti, pa tudi k izboljšanju prometne varnosti in pogojev za kolesarje. Cilj izgradenj kolesarskih poti po občini pa je tudi povezati naravne in kulturne znamenitosti ter vseh delov občine s krajem Ivančna Gorica.

Občina sočasno z gradnjo kolesarske povezave pri šolskem centru zaključuje s projektom razširitve postajališča in obračališča za šolske avtobuse. Za večjo varnost in udobno čakanje pa bodo na tem mestu postavljene sodobne nadstrešnice.

Občina je v začetku letošnjega leta zaključila tudi s prometno ureditvijo dela Sokolske ulice v Ivančni Gorici. Tu je šlo za projekt posodobitve avtobusne in železniške postaje s prenovo krožišča z vso pripadajočo infrastrukturo. Z novim sodobnim krožiščem je omogočen lažji promet za avtobuse in boljša pretočnost prometa. Tako avtobusna kot železniška postaja sta opremljeni s kolesarnicami, kar pomeni, da se lahko občan s kolesom pripelje do centra Ivančne Gorice in od tu naprej pot proti Ljubljani in Novemu mestu nadaljuje z vlakom ali avtobusom.

Na področju trajnostne mobilnosti pa se je Občina pred dobrim letom pridružila tudi projektu Prostofer. Prostovoljni projekt za mobilnost starejših občank in občanov povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Prevoze izvajajo starejši aktivni vozniki, v večini so to člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Ivančna Gorica, nekaj pa je tudi drugih voznikov – občanov prostovoljcev. Od začetka izvajanja brezplačnih prevozov starejših občanov je bilo opravljenih preko 260 prostovoljnih prevozov.

Oglejte si tudi