Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Zaključek Beremo domače in novi domoznanski ambasador Marjan Potokar

V sredo, 15. novembra, se je v Knjižnici Ivančna Gorica odvil lep domoznanski večer, ki je zbral ljubitelje lepe domače besede. Dogodek se je pričel s podelitvijo priznanja Domoznanski ambasador knjižnice Ivančna Gorica, ki ga je za leto 2023 prejel prof. Marjan Potokar za obsežno in temeljito domoznansko delo, ki se kaže tako v njegovi veliki zbirki starih razglednic, kot tudi v pisanju ali urejanju domoznanskih knjig. Od teh posebej izstopa delo Zgodbe z razglednic: občina Ivančna Gorica (2014), ki predstavlja doslej edini knjižni prikaz starih razglednic iz naših krajev, pospremljen z zgodbami iz nekdanjih časov. Sledil je prijeten pogovor s prejemnikom priznanja, ki je skozi projekcijo starih razglednic pred obiskovalci razgrnil svoje življenje in delo. 

Drugi del domoznanskega srečanja je prinesel podelitev bralnih priznanj udeležencem domoznanske bralne značke Beremo domače, ki je v letu 2023 potekala že četrtič zapored. Tokrat je sodelovalo okroglo 30 bralcev, od tega pri družinski bralni znački (domače knjige berejo otroci, starši ali stari starši) 12 udeležencev. Knjižničarji še posebej spodbujamo družinsko branje, saj le-to omogoča prenos bralnega doživetja, znanja in izkušenj s starejše na mlajše generacije, ko pa gre za posredovanje zavesti o bogastvu naše kulturne dediščine, pa je to še posebej pomembno in vredno spodbude. Posebej toplo smo čestitali družini Jereb, saj so pri bralni znački sodelovali vsi člani: ga. Ana Marija, g. Matej ter otroci Jurij, Nik in Žiga. 

Dogodek, ki je bil tokrat še posebej slovesen, saj letos Knjižnica Ivančna Gorica praznuje 25-letnico od svoje ustanovitve, je s čudovitim petjem pobožal zborovski trio iz Glasbene šole Grosuplje, podružnice Ivančna Gorica, v zasedbi: Polona Kopač Trontelj (mentorica), Teja Zaletelj in Marija Grandovec. Srečanje se je zaključilo s prijetnim druženjem in z napovedjo, da se prihodnje leto, ko bomo bralci domačih knjig praznovali 5. obletnico, ponovno snidemo. 

Zapisa: Roman Rozina

Oglejte si tudi