Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Svetovni dan knjige praznujemo s knjigo naše občanke Deseta dežela

Svetovni dan knjige v občini Ivančna Gorica ne bi mogli praznovati lepše kot ga praznujemo. Veselimo se namreč z našo občanko, ki je pred kratkim pri Mohorjevi družbi izdala knjigo z naslovom Deseta dežela. Predstavitev knjige bo v petek, 23. aprila, ob 22. uri, na Televiziji Vaš kanal. Nekaj malega si lahko ogledate že v spodnjem videoposnetku, ki je nastal v sodelovanju Knjižnice Ivančna Gorica, Zavoda Prijetno domače in igralci KD Josipa Jurčiča Muljava. Gre za uprizoritev odlomka iz knjige.

Sabina Koželj Horvat je bila rojena 1972 v Ljubljani, doma je iz Zagradca ob Krki, sedaj pa živi v Osijeku na Hrvaškem, kjer je do leta 2020 vodila Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz. Vseskozi pa je tesno povezana z našimi ljudmi in kraji, za katere tudi ustvarja. Njeno do sedaj verjetno najbolj odmevno literarno delo je trilogija o Ogenjčku (2000), ki je bila prevedena še v hrvaščino, srbščino in celo v esperanto.

Najnovejši roman Deseta dežela je izšel v teh dneh - v Jurčičevem letu. To je zelo poseben mladinski biografski roman o Jurčiču, ki lepo sodi v kontekst Jurčičevega leta. Glavna junaka dela (poleg Jurčiča, seveda) sta Ema in Jakob, ki v času korone delata šolsko nalogo o Jurčiču in se jima uspe pritihotapiti v Deseto deželo, v kateri gre Jurčiču osrednje mesto.

Roman gradijo tri zgodbe, ki se vsebinsko prepletajo: Dva prijatelja (zgodba Eme in Jakoba), Opus (svet junakov iz Jurčičevih del) in Šepetalec knjigam (Jurčičev opus, umeščen na knjižne police). Roman želi približati našega velikega Muljavca mlajšim generacijam oz. zgraditi most med mladimi in Jurčičevo osebnostno in literarno zapuščino.

Še namig za bralce, ki opusa ne poznajo: mogoče naj se lotijo najprej branja poglavij, označenih s supergicami, v katerih Ema in Jakob spoznavata Jurčiča. Ko vas bosta navdušila, raziščite in berite vedno znova.

Sicer pa si ob današnjem Svetovnem dnevu knjige podarjamo knjige, podarite jo komu tudi vi.

Oglejte si tudi