Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Spoznaj staro obrt – PLETARSTVO v občini Ivančna Gorica

Občina Ivančna Gorica je leta 2019 uspešno kandidirala na 1. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Suhe krajine, Temenice in Krke v letu 2018, ki se sofinancira iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj s projektom Spoznaj stare poklice in obrti. Vodilni partner pri projektu je Občina Ivančna Gorica, projektni partner pa Foto in video storitve Dejan Maver s.p.

Projekt se izvaja v dveh fazah. V letu 2020 je bila v 1. fazi izvedena raziskava starih poklicev in obrti na območju občine Ivančna Gorica in širše na območju LAS STIK. Predstavitev analize avtorja mag. Dušana Štepca je bila izvedena v prostorih nekdanje podružnične šole v Hrastovem Dolu. Po predstavitvi je bil na podlagi analize in pridobljenih podatkov opravljen predlog šestih tradicionalnih obrti in z njimi povezanih poklicev, ki bodo skozi projekt obširno predstavljeni.

Izmed izbranih šestih tradicionalnih obrti bo kot prva predstavljena PLETARSTVO. Na območju Občine Ivančna Gorica je v zadnjih štiridesetih letih ta domača obrt postopoma zamrla, pred tem pa so se s pletarstvom ukvarjali praktično na vsaki drugi kmetiji. Eden redkih izdelovalcev pletenih izdelkov iz naše občine je FRANC PERKO iz Ambrusa. Predstavitev značilnosti pletarske obrti v naši občini in rokodelskega dela pletarja v njegovi delavnici bo zaradi epidemioloških razmer potekala preko spleta.  Predstavitev filma o pletarstvu bo predvajan danes v petek, 14. maja 2021, s pričetkom ob 20. uri, na spletni strani občine www.ivancna-gorica.si in na Facebook strani Občine Ivančna Gorica.

Po javnem predvajanju vseh šestih filmov o izbranih tradicionalnih obrteh in z njimi povezanih poklicih, se bodo posamezni rokodelci, ki smo jih dokumentirali v filmih, predstavili še na praktičnih delavnicah, ki jih bomo organizirali za določene ciljne skupine (mladi, brezposelni, starejši). Ob zaključku projekta, ki je predviden za september 2021, bo nastal skupen promocijsko-izobraževalni film, kateri bo vključeval predstavitve starih poklicev in obrti in posnetke iz delavnic na urbanih območjih.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«.

Oglejte si tudi