Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Pred nami je pestro kulturno dogajanje ob prazniku Občine Ivančna Gorica

V ponedeljek, 10. 5. 2021, je potekal sestanek Koordinacijskega odbora za Jurčičevo leto, na katerem so člani odbora poročali o dosedanjih dogodkih in predstavili načrte za prihodnje dogajanje v okviru vseslovenskega leta Josipa Jurčiča. Sestanek je potekal na daljavo, preko videokonferenčnega sistema.

Župan Dušan Strnad je v začetku leta izdal sklep o imenovanju Koordinacijskega odbora za Jurčičevo leto, ki ga vodi podžupanja Martina Hrovat, odbor pa sestavljajo še predstavniki občinske uprave, Zavoda Prijetno domače, knjižnice, šol in drugih javnih zavodov ter zvez in društev iz naše občine, ki s svojimi programi že sodelujejo pri obeležitvi leta Josipa Jurčiča. Osnovna naloga odbora je, da koordinira priprave in izvajanje aktivnosti, ki na lokalni ravni potekajo skozi vse leto.

Člani odbora so poročali o izvajanju njihovih aktivnosti, pri katerih dogodkih sodelujejo in s kom se povezujejo, podali pa so tudi različne predloge, kako še obogatiti Jurčičevo leto.

V mesecu maju velja posebej izpostaviti pestro dogajanje ob prihajajočem občinskem prazniku. Občina Ivančna Gorica svoj praznik obeležuje 29. maja, to je dan, ko se Jurčičevi rojaki spominjamo nastopa pisatelja Josipa Jurčiča za urednika časnika Slovenski narod. Ravno v letošnjem letu mineva 150 let od Jurčičevega nastopa v uredniški službi.

Na Jurčičevi domačiji bo 28. maja potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj in nagrad za leto 2021, 29. maja pa osrednja prireditev Jurčičevega leta in hkrati uradni zaključek Tedna ljubiteljske kulture, ki je obenem tudi največji praznik kulture in umetnosti v Sloveniji.

Med ostale pomembnejše dogodke v prihodnje sodijo še:

  • gledališke predstave Deseti brat junija in julija v letnem gledališču na Jurčičevi domačiji, v izvedbi Kulturnega društva Josipa Jurčiča Muljava;
  • predstavitev nadgrajene Jurčičeve poti;
  • cikel treh predavanj z literarnim komparativistom in psihiatrom dr. Matjažem Lunačkom na temo Jurčičevih likov v juniju;
  • dogodek Beremo Jurčiča v jezikih sveta pred amfiteatrom Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica.

Odprtih je tudi kar nekaj razpisov in delavnic na temo Jurčičeve zapuščine, o katerih si lahko več preberete na naslednji povezavi: https://prijetnodomace.si/jurcicevo-leto/aktualne-informacije/aktualno/.

Za več informacij o dogajanju v Jurčičevem letu obiščite spletno stran: https://prijetnodomace.si/jurcicevo-leto/.

Vabljeni, da skupaj z nami v tem letu počastite Josipa Jurčiča!

Oglejte si tudi