Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Odprtje spominske sobe zbiratelja in umetnika Antona Draba v Šentvidu pri Stični

3. maja se spominjamo smrti našega velikega rojaka, Josipa Jurčiča, ki je umrl pred 140 leti. Pisatelj, novinar, rodoljub Josip Jurčič, je bil tudi prvi pomembnejši zbiratelj in zapisovalec ljudskega blaga, dragoceno zbirko ljudskih pripovedk je objavil pod naslovom "Spomini na deda". Od objave prve njegove pripovedke "Pripovedka o beli kači", letos mineva 160 let.

V knjižnici Ivančna Gorica so se zato odločili, da praznik in Jurčičevo leto obeležijo z otvoritvijo spominske sobe domačega zbiralca Antona Draba, ki je lani umrl v 92. letu starosti. Drab je knjižnici zapustil svoj obsežen opus zbranih besedil, predmetov in slik.

Antona Draba večina pozna po njegovem likovnem ustvarjanju in hudomušni poeziji, v knjižnici in med drugimi zbiratelji pa je bil znan kot neumoren zapisovalec in zbiratelj gradiva o domačih krajih ter o povojnem času. Zaslužen je za ohranitev številnih anekdot, zgodb, legend, gradiva o numizmatiki, starih razglednic, heraldike (grbe je vedno tudi naslikal), itd.

Vse to in še obsežen elektronski arhiv, kosi pohištva, zbirka kamnin in ateljejski artefakti so sedaj shranjeni v Drabovi spominski sobi v Šentvidu pri Stični, ki je po sklepu Krajevne skupnosti Šentvid pri Stični postala del krajevne knjižnice. V sobi bo knjižnica izvajala poseben program za šolske skupine, s katerim bodi ozaveščali pomen lokalnih zbirateljev in lokalne samo-zavesti, sicer pa gradivo samo vabi raziskovalce, da se javijo.

Na otvoritvi, 3. maja, so nekaj besed ponosa in pomena zbirke izrekli župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, podžupanja, Martina Hrovat, predsednik KS Šentvid pri Stični, Silvo Praznik in knjižničarji. V kulturnem delu sta nastopali citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida.

Iz izjav sorodnikov in znancev, ki so jih posneli na prireditvi, bo nastal dokumentarni film o liku Antona Draba. Posebna zahvala velja njegovi nečakinji Milki Gruden in sestri Ljubi Štrubelj za ohranitev zbirke in pomoč pri organizaciji le-te. Dokumentarni film si boste lahko ogledali na občinski spletni strani, dne 6. 5., ob 19. uri. Kasneje bo uporabljen v učne namene.

Soba je na ogled s predhodno najavo na tel. št. 031 777 814 (Milka Gruden), za šolske skupine pa na tel. št. 031 707 978 (knjižnica). V času epidemije so ob ogledu upoštevani ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Vabljeni!

Odprtje spominske sobe je potekalo v sklopu knjižničnega evropskega projekta Srečava se v knjižnici, v katerem je partner tudi Občina Ivančna Gorica.

Oglejte si tudi