Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

20. mednarodni Festival Stična se je začel

Čeprav so dnevi večinoma deževni in megleni, je v Stični pestro. Začel se je že 20. mednarodni Festival Stična - festival, v katerem se prepletajo gledališče, glasba, razstave, potopisna predavanja in izobraževalne prireditve, in ki nam v novembru ter decembru lepša dneve in večere.

Že pred uradno otvoritvijo, smo lahko prisluhnili koncertu z naslovom Slovenec sem, v izvedbi združenega pevskega zbora Okteta fantov KD Stična, Moškega pevska zbora Vidovo in Moškega pevska zbora Lubnik iz Škofje Loke.

Z nostalgičnimi fotografijami Tine Rus, Klemna Ceglarja in Mirana Tomaševiča, ki so razstavljene v Kulturnem domu Stična, smo se spomnili nekaterih trenutkov 20-letne festivalske zgodovine. Po otvoritvi razstave pa smo v razprodani dvorani prisluhnili Vladu Kreslinu in njegovi črni kitari, ki je že stari znanec našega festivala.

Ta vikend pa gre še bolj zares. Poleg tradicionalnega Glasbenega maratona bodo prihajajoči vikend z nami še lanskoletni zmagovalci Natečaja Festivala Stična Barking Jacqueline.

V soboto, 23. 11., si bomo ob otvoritvi jubilejnega festivala ogledali retrospektivno razstavo Jožeta Trontlja, prisluhnili bomo Gross upom, etno skupini, ki od letos deluje pod okriljem Kulturnega društva Stična, ter koncertu klasične glasbe v izvedbi Godalnega orkestra KD Stična s solistom Makom Munijem Mihevcem na klavirju.

V soboto dopoldne bodo otroci lahko ustvarjali z glino na delavnici Marjete Baša (obvezne prijave na info@kd-sticna.si, prijavnina 5€) in si v nedeljo popoldne ogledali predstavo Boj na zelenjavnem vrtu (Drzne in lepi, KD Stična).

S Ksenjo Čermelj pa vas vabimo na nedeljski potopisni večer o Južni Sibiriji.

V nadaljevanju festivala se nam bodo na stiških odrih pridružili še: Murat in Jose, Srpsko crkveno pjevačko društvo Srbadija (Bijeljina, BiH), MePZ Zborallica, BTK, Panic Stricken, Prismojeni profesorji bluesa, Lumberjack, Zgrešeni primeri, Jure Ivanušič, Matej Košir (potopisni večer Tibet)in Petra Vladimirov (literarno-potopisni večer). Družili se bomo na otroški plesni (z Barbaro Tekavec) in gledališki (s Klemnom Janežičem) delavnici ter si v družbi najmlajših ogledali še predstavo Mali modri in mali rumeni Lutkovnega gledališča Maribor. Tudi letos prihajajo k nam gosti iz Srbije, amatersko pozorište Mirko Tatalović - Ćira, in sicer s komedijo Vse o ženskah. Nekaj novega bo letos izkustvena delavnica Celosten pristop k spoznavanju sebe in drugih (dr. Mateja Centa, Metka Valič).

Se vidimo?

Vse dodatne informacije o natančnem sporedu prireditev, prizoriščih in podrobnem opisu nastopajočih najdete na spletnih straneh www.festival-sticna.si ali www.kd-sticna.si in na facebook strani Festivala Stična, za več informacij pa lahko pišete tudi na info@kd-sticna.si. Vstopnice lahko kupite v Knjižnici Grosuplje, enota Ivančna Gorica, med njihovim delovnim časom in v Užitkarnici Jama v Stični. Vstopnice bodo na voljo tudi eno uro pred posameznim dogodkom v Kulturnem domu Stična. Rezervacija vstopnic: info@kd-sticna.si ali 040 525 280 (Tina). Rezervirane vstopnice je potrebno dvigniti najkasneje 30 min pred začetkom dogodka. Za rezervirane vstopnice velja cena na dan dogodka.

Oglejte si tudi