Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – MAJ 2022

TEDEN RDEČEGA KRIŽA SLOVENIJE (8.–15. MAJ 2022) 

8. 5. Mednarodni dan Rdečega križa 
Mednarodni dan Rdečega križa je obletnica rojstva Henrya Dunanta, ustanovitelja mednarodnega Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je po spopadih pri Solferinu leta 1859 svoje življenje posvetil iskanju možnosti za preprečevanje trpljenja in nudenje pomoči prizadetim ljudem. Iz njegove vizije so se razvila društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca povsod po svetu.
Na Slovenskem Rdeči križ deluje že 156 let!

>> 15. POHOD HUMANOSTI
13. 5. 2022 ob 9. uri, zbor pred Humanitarnim centrom, Tržaška c. 132, Ljubljana
Tradicionalni pohod bomo začeli po POTI RDEČEGA KRIŽA, ga nadaljevali po Poti spomina in tovarištva vse do Koseškega bajerja in nazaj proti cilju v Humanitarnem centru, kjer bomo postregli s toplo malico. Štartnino bomo zbirali v obliki donacij hrane ali izdelkov za higieno in bo namenjena prejemnikom pomoči Rdečega križa. Namesto štartnine lahko pošljete tudi SMS s ključno besedo LJUDEM5 na 1919 in donirate 5 EUR za POMOČ IN PODPORO STAREJŠIM.
Prijave in več informacij na 040 858 052 ali vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si.
Prijave sprejemamo do srede, 11. 5. 2022.

>> DAN S PROSTOVOLJCI: OGLED KULTURNEGA CENTRA IN DŽAMIJE
18. 5. 2022 od 17.30 do 18.30
Vabljeni na voden ogled notranjosti džamije ter izobraževalnega in športno-rekreacijskega dela kompleksa. Vsi obiskovalci morajo spoštovani notranji red Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana in upoštevati vedenjski kodeks sakralnega objekta. Vstop v džamijo z obuvali in v neprimernih oblačilih ni dovoljen, spoštovati je treba sproščeno-elegantni kodeks oblačenja, s pokritimi nogami in rokami ter obutimi nogavicami. Priporočena je uporaba pokrivala.Na naslednji povezavi najdete več informacij: https://www.mkclj.si/ogledi/
Obvezne prijave do 17. 5. 2022 na
vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

>> PREDSTAVITEV TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
12. 5. 2022 ob 17.30 uri, Dom krajanov Dravlje, Draveljska 44, mala dvorana
in
19. 5. 2022 ob 18. uri, prostori
Četrtne skupnosti Golovec,
Pot do šole 2A
, Ljubljana
Vabljeni na praktične delavnice, osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se spoznajte z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci - prva pomoč rešuje življenja!

>> DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
19. 5. 2022 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Zdaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi znali skrbeti za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave na vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

>> SREČEVALNICA
V maju pripravljamo pester in razgiban program, kjer bo vsaka udeleženka našla kaj zase.
Ponedeljki, med 16. in 18. uro, na Tržaški cesti 132 (učilnica pri pisarnah)
Majska srečanja bo vodila Nataša Anderlič, praktikantka ustvarjalnih in akcijskih metod v delu s posamezniki in skupinami.
 Vabljeni v prostor srečanja s samim seboj in drugimi, v prostor, kjer boste lahko nekaj odložili (npr. kakšno skrb), nekaj dobili (npr. kakšno novo idejo, veščino ali navdih), nekaj podelili z drugimi (npr. nasmeh) ali zgolj preživeli čas v druženju in soustvarjanju prostora podpore, učenja novih veščin ter povezovanja.
Zaželena je udobna obleka in pripravljenost na aktivno sodelovanje v skupini, saj bodo srečanja tedensko raziskovala različne teme s skupinskimi, ustvarjalnimi in akcijskimi oblikami dela. Predvidene teme v maju:
9. 5. 2022: Uvodno srečanje – Izzivi vsakdana in moji stebri podpore
16. 5. 2022: Vloge, ki jih imam in igram v svojem življenju – Kaj si želim okrepiti in kaj spremeniti?
23. 5. 2022: Izdelava lepljenke »Kaj v resnici potrebujem?« na malo drugačen način
30. maj 2022: Spomladanska prebujanja
Sprehodi in Srečevalnice v naravi ob petkih, med 10. in 12. uro:
Termine in lokacije Srečevalnic sprehajalnic bomo sporočili naknadno, ob prejeti prijavi ali izraženem interesu.
6. 5. 2022 ob 10. uri:Ogled RAZSTAVE SPOMINOV, prvi del razstave Zgodilo se je čisto blizu nas, Galerija Vžigalica, Trg francoske revolucije 7, 1000 Ljubljana
13. 5. 2022 ob 10. uri: Ogled RAZSTAVE SPOMINOV, drugi del razstave Zgodilo se je čisto blizu nas, Galerija Vodnikove domačije Šiška, Vodnikova cesta 65, 1000 LjubljanaDODATNO: 20. 5. 2022 od 10. do 12. ure: Obisk terapevtskega kužka in predstavitev društva Tačke pomagačke.
Če imate strah pred kužki in ga želite premagati, je to srečanje kot nalašč za vas. Prijazno vabljeni na druženje s terapevtskim kužkom in predstavitev društva.

>> IZMENJEVALNICA
Vabimo vas, da aktivno spremljate naša socialna omrežja – facebook stran in Instagram profil, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh dogodkih in aktivnostih.
5. 5. 2022 od 16. do 19. ure, bar Zorica, Kersnikova 4, Ljubljana
Enkrat mesečno nas najdete tudi v  centru! Pridružite se nam. Če bo vreme lepo, bomo zunaj, v primeru dežja, nas poiščite v notranjosti bara.
20. 5. 2022 od 16. do 19. ure, Humanitarni center, Tržaška c. 132, Ljubljana
Pridružite se nam na dogodku blagovne menjave: Prinesite hrano, izdelke za higieno in čistila ter jih izmenjajte za rabljena, vintage oblačila in predmete.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Vabljeni, da darujete kri! Pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796 in se dogovorite za odvzem z Zavodom RS za transfuzijsko medicino. Predhodna najava je obvezna. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv po smrti lahko rešimo mnogo življenj. V register darovalcev se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali osebno na RKS-OZ Ljubljana v času uradnih ur po predhodni najavi.

>> TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI
Osvežite svoje znanje prve pomoči in se prijavite na tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil ali na novi 45-urni tečaj za bolničarja, ki bo v maju in septembru. Prav tako vabljeni na delavnico Najpogostejši ukrepi prve pomoči pri otrocih in dojenčkih, ki bo 6. 5. 2022 ter na osvežitveni Osnovni tečaj prve pomoči za vsakogar, ki bo 20. 5. 2022.
Prijave sprejemamo na spletni strani
www.prva-pomoc.si, za dodatne informacije o vseh tečajih pišite na prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si.

>> POSTANITE PROSTOVOLJEC, PROSTOVOLJKA RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
Priključite se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa. Prijavite se prek spletnega obrazca
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/. Dobrodošli!

>> POSTANITE NAŠE ČLANICE, NAŠI ČLANI
Vabimo vas, da postanete člani in članice RKS-OZ Ljubljana! Pridružite se globalni družini, ki se zavzema za uresničevanje humanega poslanstva. Izpolnite spletno prijavnico: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Postani_nas_clan/.

>> NIČ VAS NE STANE, ČE STE DOBRODELNI – NAMENITE NAM DEL DOHODNINE
Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko 1 % le-te namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam. Odločite se za solidarnost in humanost ter s svojo podporo Rdečemu križu Ljubljana omogočite izvedbo Programa pomoči in podpore starejšim ljudem na območju mesta Ljubljana in primestnih občin, ki ga izvajajo prostovoljci iz 37 krajevnih organizacij Rdečega križa (KORK). Postopek je enostaven, več na
povezavi. Hvala!

>> ZAPOSLIMO:  Strokovni_a sodelavec_ka
Več informacij:
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Novice/Zaposlimo_STROKOVNI_A_SODELAVEC_KA/.

>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski, se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več na
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/.

>> HUMANITARNA POMOČ PREBIVALCEM UKRAJINE
Na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana smo za begunce iz Ukrajine organizirali posebne termine, ko nas lahko obiščejo in si uredijo status prejemnika materialne humanitarne pomoči: 
ponedeljek od 10:00 do 12:00, torek od 9:00 do 12:00 in četrtek od 9:00 do 12:00.
Več informacij o pomoči prebivalcem Ukrajine:
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Zbiranje_materialne_pomoci/.

POMEMBNI DATUMI: 
 1. in 2. 5.   Praznik dela 
10. 5.   Svetovni dan gibanja
15. 5.   Svetovni dan družin
26. 5.   Mednarodni dan sosedov

Oglejte si tudi