Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Vaja SIQUAKE2020

Občina Ig je skupaj z 32 občinami v regiji URSZR Izpostave Ljubljana, aktivno vključena v teoretično vajo SIQUAKE2020, ki sega izven meja naše države. V torek, 04. februarja se je sestal Štab CZ Občine Ig in aktivno sodeloval v teoretični vaji ter skladno z Načrtom zaščite in reševanja za potres aktiviral vse sile zaščite in reševanja v občini. Naloge so bile zelo zahtevne in kompleksne, glede na predvideno stopnjo potresa. Namen vaje je bil pregled delovanja sil in vseh materialno tehničnih sredstev, v primeri nesreče. Podano je bilo tudi nekaj predlogov za izboljšanje. Izkazalo se je, tudi že v času naravne nesreče, (poplave in žled), da je zelo majhna vključenost prebivalcev iz različnih vasi, v prostovoljne organizacije sistema za zaščito in reševanje. Vsak v svojem kraju namreč najbolje pozna vas, zaselek in tudi soseda. Zato velja na tem mestu poziv, da smo vsi delovno aktivni občani, v času nesreče aktivni in pripravljeni pomagati.


Potres sodi med večje nesreče, ki Slovenijo najbolj ogrožajo, zlasti potres z žariščem v osrednjem delu Slovenije, ki bi v skladu z Oceno tveganja za potres, lahko povzročil hude posledice na vseh področjih. V potresu z intenziteto VII EMS - VIII EMS, ki bi zajel osrednjo Slovenijo, bi bilo izpostavljenih 250.000 ljudi, od tega bi jih več kot 60.000 ostalo brez strehe nad glavo. Porušenih bi bilo več kot 100 stavb, več kot 5.000 bi jih bilo potrebnih temeljite prenove, prav tako pa bi bili prizadeti številni objekti prometne, telekomunikacijske in energetske infrastrukture.

 

Pomembno je, da imamo o določeni nesreči že predhodno dovolj informacij, zato vabljeni, da obiščete spletno stran SOS112, kjer imate pod napoti za prebivalce na voljo zgibanke in gradivo. Tokrat vam predstavljamo glede na vajo SIQUAKE2020 zgibanko o potresu.

 

Oglejte si tudi