Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Ločevanje odpadkov na pokopališčih

Občina Ig na območju občine upravlja s pokopališčih Ig, Golo, Tomišelj in Kurešček. Odpadke s pokopališč  je j možno odvreči v zabojnike za mešane komunalne odpadke - črn zabojnik in zabojnike za sveče - rdeč pokrov zabojnika. 

Najemnike  grobov in obiskovalce pokopališč ob tem naprošamo, da se pri ločevanju in odmetavanju odpadkov držijo navodil in le-te odvržejo v primeren zabojnik. Večkrat je žal opaziti, da najemniki oz. obiskovalci ne upoštevajo navodil o ločevanju. Prav tako je opaziti, da  se v zabojnikih na pokopališčih odmetavajo gospodinjski odpadki, kot so (odvečna garderoba, več vreč plenic, odpadni papir iz gospodinjstva....) 

Odpadne nagrobne sveče 

Zabojniki z rdečim pokrovom so postavljeni na vseh pokopališčih. Odpadne nagrobne sveče niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje, saj ima večina nagrobnih sveč ohišje iz PVC-plastike in se pri razkrajanju plastike iz PVC sprošča v okolje tudi klor. 

V zabojnike za odpadne nagrobne sveče se odlaga: 

 - vse vrste plastičnih sveč (tudi elektronske), vključno z ostanki parafina in s pokrovčki.  

V zabojnike za odpadne nagrobne sveče se NE odlaga:

       -  ostankov cvetja, zemlje,

       -  vaz, plastičnega cvetja,

       -  raznih plastičnih odpadkov ter

       -  ostalih odpadkov.

Odločite se raje za nakup okolju prijaznih sveč, ki so izdelane iz polipropilena, sveče, izdelane iz stekla, ali solarne nagrobne lučke.  

Preostanek odpadkov 

Zabojniki črne barve so postavljeni na vseh pokopališčih.  

Odpadke, ki ne spadajo v noben drug zabojnik, se odloži v zabojnik za preostanek odpadkov. V črn  zabojnik se odlaga odpadke, ki jih ni mogoče ločiti, kot so večji leseni zaboji, vžigalniki, plastične rože, umetne gobe ikeban in vencev ter trakovi, gobice, keramični lonci.

Zabojniki za embalažo 

Zaradi ekološke naravnanosti bo Občina Ig, tako kot je bilo v preteklosti poskusno že, na pokopališča dodatno namestila rumene zabojnike za embalažo

V zabojnike za odpadno embalažo se odlaga:

 - plastične vrečke, plastične lončke od sadik, plastične gajbice od sadik,

-  pločevinke,

-  sestavljena embalaža,

-  plastenke..

Kako se odlaga?  

Pomembno je, da se embalaža vedno izprazni. Če je mogoče se tudi stisne, tako da pri ločevanju in odlaganju zavzame čim manj prostora. Preden se embalažo odloži, se ji vedno odstrani pokrovček ali zamašek. Embalaže ni treba izpirati ali prati. 
Snaga bo zabojnike za embalažo poskusno namestila v mesecu marcu.  
Občina Ig pričakuje dosledno ločevanje odpadkov, sicer bomo  prisiljeni zabojnike za embalažo po navodilih JP Snaga, odstraniti. 

Spodaj si lahko ogledate skrajno neprimerno ravnanje obiskovalcev oz. občanov, odvrženih gospodinjskih smeti, v zabojnikih na pokopališčih. Dodaten komentar ni potreben......   
Spoštovani, v kolikor opazite neprimerno ravnanje na in ob pokopališčih, nas prosim o tem nemudoma obvestite.
Andreja Zdravje  

občinska uprava

 

 

Oglejte si tudi