Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

IŽANSKI SEJEM

sobota,14.9.2019

Ižanski sejem že kar nekaj let velja za eno od večjih prireditev v občini in privablja vsako leto več razstavljavcev.

Namen sejmov je oživiti tovrstna druženja ljudi, ponuditi možnost društvom in posameznikom, da se predstavijo in prikažejo svoje delo in seveda ohranjati vez s preteklostjo, nekdanjim življenjem na vasi in ohraniti tovrstno izročilo prihodnjim rodovom. Ižanski sejem je letos privabil preko 60 različnih razstavljavcev.

Na sejemsko dogajanje poskušamo poleg domačih društev vključiti predvsem rokodelce in razstavljavce z izdelki domače obrti, zdrave prehrane, domače zelenjave, predvsem pa je merilo to, da so, če je le mogoče, izdelki slovenskih proizvajalcev.  Lepo vreme nam je dalo možnost, da smo stojnice lahko razporedili po obeh parkiriščih okrog občine in je vse skupaj delovalo kot ena velika tržnica.

Še prav posebej pa je sejem zaživel zaradi Marije Merljak in Mojce Koman, obe strokovnjakinji za zdravo hrano, ki sta predstavljali razstavljavce in povezovali prireditev.

Začetek sejma je, tako kot vsa leta do sedaj napovedal prihod članov Čebelarskega društva Ig s praporjem in čebelarsko himno v ozadju.

V sklopu sejma so se vrstile razne delavnice (knjigotisk, srednjeveška kuhinja), predstava za otroke, plesna točka TD Kurešček, ogled razstave "Koliščarji z Velikega jezera", s svojo dejavnostjo se je predstavil Karate-do klub Shotokan, pekle so se palačinke, šmorn in pražen krompir.

Popestritev sejma je bila razstava gob Gobarsko mikološko društvo Ig, ki je pripravilo tudi zelo okusne jedi iz gob. 

Tudi letos smo se organizatorji sejma potrudili, da so se udeleženci dobro počutili, uživali v dobrih jedeh in številnih stojnicah.

 

Občina Ig

Marica Zupan

 

Foto: Matjaž Zupan

Oglejte si tudi