Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Nevarno razraščanje ambrozije

V naši občini opažamo povečano razraščanje ambrozije.
Zato pozivamo vse lastnike zemljišč, da pregledajo in temeljito počistijo polja ambrozije, sicer bomo podali prijavo pristojni inšpekcijski službi.
Ambrozija ceti več mesecev, njen pelod pa je močno alergen. Izkušnje z njenim odstranjevanjem in nadzorom nad širjenjem so precej slabe, saj ima visoko sposobnost obnove s stranskimi poganjki ter številna in dolgo obstojna semena. Na podlagi odločitve Ministrstva za kmetijstvo in okolje je njeno odstranjevanje zakonsko obvezno za vse lastnike zemljišč. Pomagajo ročno puljenje, prekopavanje, ožiganje s plamenom, večkratna košnja ali mulčenje, priporočljivo je uporabljati mehanske in kemijske ukrepe.

Ker so rastline iz rodu Ambrosia zelo škodljive  za  zdravje ljudi ,  s svojim cvetim pelodom povzročajo  močne alergije  oz. seneni nahod tudi še pozno poleti, jih je potrebno  uničiti pred cvetenjem. 

Peleno listna ambrozija je rastlina, ki ima do 80.000 semen /leto.  Semena kalijo sukcesivno  in  so kaljiva do 20 let.  To pomeni, da bodo semena rastlin ,ki bodo letos semenile lahko kalila še leta 2030, zato je potrebno semenenje teh rastlin preprečiti kolikor je možno.

Ker je v  naravi je trenutno največ ambrozije na nekmetijskih  zemljiščih  na obrobju cest in drugih javnih površin  vas prosimo, da  ustrezno ukrepate in  čim več rastlin populite - sama košnja namreč  ni dovolj uspešna. .

Oglejte si tudi