Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Slovenska zastava v čast domovini

Ko se peljemo iz Horjula na Koreno, nas pozdravi čudovit razgled na dolino in grič, kjer ponosno plapola slovenska zastava. Ob pravi sončni svetlobi, ko se sonce že začne spuščati proti obzorju, to z zlatimi žarki posije na zastavo, ki ob rahlem vetru plapola v vsej svoji lepoti. Zgodba, kako je prišlo do te zastave na tem griču, je zanimiva in lepa. Zastavo so namreč postavili v čast Sloveniji ob letošnjem praznovanju 30. obletnice 25. junija.
Pogovarjali smo se s Petrom Bastardo, sicer občinskim svetnikom Vrzdenca, ki je bil med pobudniki postavitve tega obeležja. 'Odločitev, da postavimo slovensko zastavo na dan državnosti, je padla enkrat pozimi, ko smo še malo bolj spremljali politično dogajanje pri nas in so nas politiki razočarali, saj nismo vedeli več, ali bomo imeli zastavo z zvezdo, z mavrico oziroma ali bomo sploh že imeli to našo državno zastavo! Zato smo se skupaj brati in v družini odločili, da za 30. rojstni dan naše države njej v čast postavimo to zastavo. Ob vsem, kar se dogaja, je prav, da spomnimo ljudi, da imamo svojo lastno državo, na kar smo lahko ponosni.'

Peter je omenil tudi anekdoto. Ko se je bližal čas praznika, je poštar nekega dne pripeljal velik paket in najprej sploh niso vedeli, kaj je bilo v paketu. V njem je bila seveda slovenska zastava, ki pa so jo naročili sinovi preko interneta in o tem sploh niso ničesar omenili staršema. Seveda je akcija postavljanja zastave stekla takoj zatem, saj je bilo treba poiskati primeren drog, da bo zastava, ki meri 4x2 metra, primerno nameščena. Zadaj v gozdu za gričem so poiskali primerno drevo. Konkretno je šlo za kostanj, ki ni rasel daleč stran in je bil idealen za to nalogo. Ko so ga posekali, so skupaj z otroci odstranili veje in lubje in ga v soboto zvečer postavili na vrh griča, ki se, … kako primerno, imenuje Grič. Drog je visok 22 metrov in bo lahko tam stal vsaj toliko časa, kot je stara naša država. 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi