Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Potopisno predavanje o Šrilanki

Horjul, 7. junij – Turistično društvo Horjul je v svojo sredino povabilo Nino Kogej, Horjulko, ki je videla in v fotografski objektiv ujela že lep delček širnega sveta. Tokrat je prek zanimive besede in čudovite fotografije predstavila potovanje po Šrilanki.
Da je bil uvod v predavanje res prava uvertura v spoznavanje čudovitega sveta zelo raznolike in raznobarvne dežele Šrilanke, so poskrbeli koktajli pred vhodom v preddverje občine. Po opojni pijači je sledilo opojno predavanje. Večino od nas, obiskovalcev so namreč fotografije močno nagovorile in prevzele. Tisti, ki smo že imeli možnost spoznati lepote Šrilanke, smo podoživljali nepozabne spomine, tiste, ki so jo šele spoznavali, pa je prav gotovo zamikala. Šrilanka – raznolika, barvita, pestra dežela. Slovencem je zelo blizu, saj je naši domovini v mnogih pogledih podobna – je razmeroma majhna država, na eni strani gorata in na drugi obalna, številne upodobitve Bude srečamo na vsakem koraku kot pri nas kapelice oziroma cerkvice, predvsem pa je to zelena dežela, poseljena s prijaznimi ljudmi.

Nina Kogej je skozi predavanje zaokrožila pot, ki sta jo z možem prepotovala v štirinajstih dneh. Predstavila je mnoge znamenitosti: več kot 200 let staro sveto drevo; dobrih 2.200 metrov visoki Adamov vrh, kjer naj bi hranili odtis Budovega stopala, do njega pa vodi več kot 5.000 stopnic; mogočno skalo z levjimi šapami – Sygirya; Kandy, drugo največje mesto s čudovitim templjem in budističnim samostanom, ter še mnoge druge templje. Šrilanka je namreč polna romarskih krajev, je dežela sveže iztisnjenih sokov manga in papaje, pestre ponudbe sadja, zelenjave, začimb, čajevcev in rib, mnogih nacionalnih parkov, kjer so nam ves čas na očeh opice, sloni, številni kuščarji, ptiči in divje živali. Pa ne pozabimo na najlepše – čudovite peščene plaže, ki se razprostirajo na južnem in jugozahodnem delu otoka ter se zaključujejo z glavnim mestom Colombo, ki je postalo prava prestolnica in nič več ne spominja na odmaknjeni azijski konec sveta.

Šrilanka je vredna (ponovnega) ogleda. O tem nas je prepričala Nina.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi