Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zimzeleni po Barju do Drenovega Griča in nazaj

Prvi letošnji pohod smo Zimzeleni namenili raziskovanju okolice domačega kraja. Krenili smo v smeri Sinje Gorice in po prehojenih dveh kilometrih prišli na krožišče, ki ga krasi spomenik Jazonovi ladji Argo. Levo od križišča smo zavili na poljsko pot in stopili na okoljevarstveno območje,  ki je pod zaščito Natura 2000. V okolici Sinje Gorice so pomembna mokrišča in rastišča z zakonom zavarovanih rastlin, kot je znana močvirska logarica. Prav tako je območje bogato z raznimi vrstami živali in ptic. Omeniti je potrebno, da v središču naselja stoji podružnična cerkev, ki je edina v Sloveniji, posvečena sv. Jobu.

Opazili smo, da hodimo po trasi Slovenske pisateljske poti. Ker pa nismo točno vedeli, kaj to pomeni, nam je Elica razložila, da pot predstavlja oživljanje literarne dediščine. Pot povezuje rojstne hiše in domačije, v katerih so živeli in ustvarjali slovenski pisatelji in pesniki. Pot je posvečena 106 pisateljem v 104 krajih po Sloveniji.

Že kmalu smo prispeli do kmetije na Drenovem Griču, kjer domujejo lame in druge živali. Po kratkem postanku smo pohod nadaljevali na drugo stran avtoceste, mimo športnega parka vstopili na peš pot, ki je speljana  po nekdanji "železniški progi" in krenili proti Vrhniki. Ob poti smo se srečali z značilnima rastlinama trstom in rogozom ter se ustavili pri na novo postavljeni spominski plošči, ki opisuje dogajanja ob obrambi samostojnosti Slovenije.

Razigrani in dobro razpoloženi smo pohod zaključili na Vrhniki in se že veselimo druženja na naslednjem pohodu.

Besedilo: Željko Jadanić

Slike: Željko Jadanić, Sonja Zalar Bizjak

Oglejte si tudi