Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Vsak dan peš na Koreno, za zdravje in dober namen

Trdna volja, odločnost, da se vsak dan ne glede na vreme odpraviš iz Horjula peš na Koreno ni samo preizkus za telo, ampak pa predvsem za duha. Najlažje je najti 100 izgovorov, težje pa je preprosto vstati iz kavča, si obuti pohodne čevlje in jo mahniti v hrib. Ste si mislili, da se v povprečju na Koreno vsak dan peš odpravi 50 ljudi?
To je vsekakor podatek, ki je spodbuden in vliva pogum. Če verjamete ali ne, so med nami tudi takšni junaki, ki so se od 15. oktobra lansko leto pa vse do danes čisto vsak dan povzpeli iz horjulske doline na vrh, kjer jih na križišču pri opornem zidu čaka knjižica in žig. Tam se zabeleži vsak vzpon udeležencev akcije, ki ima tudi letos dobrodelni značaj. Primož Jereb, predsednik društva KK Zapravljivček priznava, da jih je odziv pohodnikov prijetno presenetil: 'Gibanje na svežem zraku s kolesom, peš ali v teku je vodilo društva Zapravljivček. Sami smo pravzaprav začeli pred leti vse skupaj iz čistega zanesenjaštva, veselja do športa in kolesarjenja. Če lahko rečemo, da so v zadnjih letih kolesarski vzponi na Koreno postali stalnica in tradicija, ki ima svoj vrhunec z 'jurišem na Koreno' konec poletja, pa tudi s pohodi kaže zelo dobro. V društvu si želimo s svojim zgledom spodbuditi k rekreaciji vse generacije občanov. Stare, mlade, družine z otroki. Za dodatno motivacijo bomo tako kot lansko leto tudi letos organizirali zaključek akcije, drugi tradicionalni 'Šiht na Koreno'. Lansko leto smo podelili zbrana denarna sredstva za finančno podporo gasilcem, letos pa bomo o tem, kdo prejme denarno pomoč, odločali na občnem zboru februarja, še dodaja Primož Jereb, ki jo tudi sam mahne v hrib, kolikor mu dopušča čas ob natrpanem urniku. 

Iz Horjula na Koreno sicer vodi kar nekaj poti, večina pa izbera med dvema. Ali strmo pot, ki je seveda namenjena tistim, ki so bolje telesno pripravljeni ali pa pot, ki je nekoliko bolj položna in po kateri poteka tudi tek na Koreno. Robert Šušteršič, član KK Zapravljivček in eden od pobudnikov akcije predlaga, da vsi, ki se prvič podajate na Koreno izberete manj strmo pot, ki je varna in dobro prehodna v vsakem vremenu, torej tudi če so tla nekoliko bolj razmočena. Povprečno telesno pripravljen pohodnik bo z vzponom opravil v približno 45 do 50 minutah. 

Vse, ki želite sodelovati pri dobrodelni zaključni akciji pa v KK Zapravljivček vabijo, da se udeležite letošnjega zaključka akcije, ki sicer poteka od lanskega 15. oktobra do 29. februarja letos in se tudi tokrat imenuje 'Šihta na Koreno'. Glavni cilj je, da se v 8. urah čim večkrat povzpnete na Koreno. Vsak udeleženec seveda hodi v svojem tempu kakor mu dopušča telesna pripravljenost. Še to, posamezni časi se ne bodo merili, ker ta zaključna akcija ni tekmovalne narave. 

Predviden datum dobrodelne akcije 'Šiht na Koreno' 2020 bo v soboto, 7. marca. V kolikor pa bo prišlo do spremembe, bo ta objavljena na spletni strani www.zapravljivcek.si in na njihovi facebook strani. Predvidoma se bodo pohodi na Koreno ta dan začeli ob 7. uri zjutraj in končali ob 15. uri. 

Zaključna prireditev bo brez prijavnine, vsak udeleženec pa bo s svojim vzponom prispeval po en evro za dobrodelni namen. Najboljši pohodniki bodo za svoje podvige prejeli priznanja. 

 

Besedilo: Peter Kavčič

Foto arhiv KK zapravljivček in Peter Kavčič

Oglejte si tudi