Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Jubilejnih 20 let 12 ur košarke v Horjulu

Druženje ob športu te vedno napolni s pozitivno energijo. Če pa gre za poseben jubilej, je vse skupaj še bolj nepozabno. In prav to se je zgodilo na tradicionalnem, že dvajsetem Samčevem memorialu v košarki, kjer se je metalo na koš v soboto, 23. novembra. Od osme ure zjutraj do osmih zvečer.
Napeti boji so publiko dvignili na noge in v dvorani ni bilo navijača, ki ne bi dal vse od sebe tako kot nastopajoči na parketu. O razburljivosti pove veliko tudi dejstvo, da je bila največja razlika na tekmi 17 košev. Po lanskoletni zmagi Mačkov so letos pokal dvignili visoko v zrak Zelenci. Končni rezultat vseh tekem je bil 455 : 438. Rezultat v zmagah skozi vsa leta je sedaj 12 : 8 za Mačke. Ali smo priča menjavi generacije in pobudo prevzemajo mlajši košarkarji? Morda pa bo to vseeno spodbuda da bodo Mački še bolj zavzeto trenirali? Na ženski tekmi so zmagale Zelenke, torej mlajša ekipa. Končni rezultat je bil 6 : 5. Rezultat v zmagah skozi vsa leta je sedaj 5 : 3 za Muce, ki s tem ohranjajo prednost. A tudi tu se mladenke nevarno približujejo bolj izkušenim tekmovalkam. 

V dvanajstih urah so sodelujoči tekmovali tudi v raznih spremljevalnih aktivnostih, povsod pa je imela glavno vlogo košarkarska žoga. Letos so priznanja za te aktivnosti in osebne dosežke iz rok častnega pokrovitelja župana občine Horjul Janka Prebila prejeli: najmlajši tekmovalec Benjamin Doljac, najstarejši tekmovalec Aleš Rožmanec, zmagovalec v spretnostnem poligonu OŠ Aljaž Slovša, zmagovalni par (dvojica) Lea Gabrovšek in Matic Leben, najboljša posameznica Muc Veronika Jelovšek, najboljša posameznica Zelenk Lara Gabrovšek, najboljši posameznik Mačkov Andrej Leben, najboljši posameznik Zelencev Klemen Keršmanec. 12 ur košarke je imelo tudi dobrodelno noto, saj so organizatorji skupaj s sponzorji podarili športne rekvizite osnovni šoli Horjul. Ob tej priložnosti se je ravnatelj Aleksander Gube zahvalil za to gesto in zagotovil, da bodo šolski otroci z novimi rekviziti zagotovo uživali v športnih aktivnostih.

Predstavnik športnega društva Ekstrem in direktor podjetja Ekstrem Simon Rožnik je povedal, da to prireditev v Horjulu organizirajo za srce. Organizacija športnih in doživljajskih dogodkov jim nikakor ni tuja, saj na leto organizirajo tudi 15 velikih dogodkov, izmed katerih je morda najbolj slaven vzpon s kolesi Goni Pony na Vršič ali pa vzpon na planiško velikanko Red Bull 400. A 12 ur košarke je zanj nekaj posebnega, saj se je vse skupaj začelo prav v domačem kraju, torej v Horjulu. Še kot sedmošolec je Simon organiziral turnir v nogometu, nato so skupaj s prijatelji ustanovili športno društvo Ekstrem, nakar je poleg raznih športnih aktivnosti zrasla tudi zamisel o takšnem košarkarskem turnirju, ki so ga poimenovali Samčev memorial, po priljubljenem učitelju športne vzgoje. Sama organizacija dogodka za tako utečeno ekipo ni pretirano zahtevna, še posebno ponosen pa je na dejstvo da so že na začetku koncept zasnovali tako dobro, da se do danes praktično ni spreminjal. "Dvajset let je lepa tradicija in ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem udeležencem, ki pridejo na ta dogodek. Vsako leto imamo 70 tekmovalcev in 10 tekmovalk, kar je lepa številka za našo horjulsko dolino. V letošnjem letu smo priskrbeli tudi športne rekvizite za šolo, saj želimo spodbujati šport v našem okolju. Ko imaš med športom nasmešek na obrazu, je to to! To je tisto, kar želim prinesti v to naše okolje in tudi s tem navduševati ljudi za rekreacijo," še dodal Rožnik.

Organizatorji se zahvaljujejo tudi posebnim gostom, akrobatski skupini Dunking Devils Akademija, ki so svojimi dih jemajočimi predstavami osvojili srca v dvorani. Medtem ko so pred finalno tekmo izvajali svoje vragolije visoko v zraku in zabijali na koš kot za stavo, so ustvarili super vzdušje v dvorani. Za estetiko v gibanju na parketu brez košarkaške žoge so tudi tokrat poskrbele članice mažoretne in twirling skupine Horjul. Celotne prireditve pa ne bi bilo moč izpeljati brez pomoči sponzorjev, ki so omogočili, da je 12 ur košarke uspelo. V prvi vrsti gre zahvala občini Horjul in podjetjem Metrel, Kovinos, Kvader, Fortrade, Pr Kozinc in DP design.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi