Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Horjulski krog

Pred časom, sta naša člana podala idejo o Horjulskem krogu – pohod po vaseh občine Horjul. Kar nekaj ljudi je delilo svoje mnenje o njihovi izkušnji pohoda, kar nekaj vas nam je tudi pisalo. Objavljamo vtise tistih, ki so nam dovolili objavo.

ŠD Vrzdenec


Gorazd Petkovšek – Horjul

Med novoletnimi prazniki sem med drugim  prelistal časopise. V oči mi je padel zanimiv članek v Našem časopisu. Predstavljena je bila pot po krajih v horjulski občini. V nedeljo, ob koncu praznikov, je bil pravi čas za uresničitev tega projekta.

Pot sem začel na mostu čez Šujico na Vrhniški cesti v Lipalci. Čez Vrzdenec in spodnje Gradišče sem šel v Žažar. Nato mimo gasilskega doma in cerkve na Vrzdencu na Samotorico. V gozdu je bilo blato, na Samotorici pa sneg – star in malo novega. Na Koreno sem šel po »panoramski« poti. Na Koreni sem podaljšal pot do vpisne knjige na »Maroltovem« ovinku. Spustil sem se po asfaltni cesti proti Horjulu, a malo prej kar po bregu šel do Ljubgojne. Pot me je vodila naravnost skozi Horjul in Zaklanec do cerkve Sv. Urha. Nato spust v Podolnico in na Lesno brdo. Mimo drevesnice in ob Šujici sem pot zaključil pri mostu na Vrhniški cesti.

Za 25 kilometrov sem potreboval slabe tri ure.

Hvala za zanimiv izziv.


Uroš Zdešar  – Vrzdenec


Preteklo leto je bilo zelo nenavadno. Poleg vseh negativnih stvari, ki jih je prineslo, nas je po drugi strani spodbudilo, da smo se precej gibali v naravi, a v okviru omejitev, in marsikdo je to izkoristil za raziskovanje skritih kotičkov lastne občine, ki jih velikokrat prezremo. Že marca ob prvem zaprtju občin smo spet ugotovili, da se okoli naše občine da priti tudi s kolesom. Pot je lahko različno dolga in zahtevna, odvisno od opreme in pripravljenosti, lahko pa jo tudi opravite po etapah. Z Vrzdenca, ki je moje izhodišče, je najmanj zahteven krog Vrzdenec-Samotorica-Korena-Podolnica-Lesno Brdo-Lipalca-Žažar-Kajndol-Vrzdenec. Ta pot je dolga okrog 30 km in traja približno dve uri. Na njej ni zelo zahtevnih odsekov, večinoma poteka po asfaltu, nekaj je makadama, dva odseka pa sta dobro zvožen kolovoz (Prošca-Urh in Lesno Brdo-Lipalca). Pot lahko opravimo z gorskim ali treking kolesom, ni pa primerna za cestna kolesa. Za bolj zahtevne se da krog raztegniti tudi do 40 km in več kot treh ur zabave po pretežno kolovozih oz. gozdnih vlakah. Seveda je tukaj gorsko kolo obvezno, prav tako pa tudi dobro poznavanje gozdnih poti, saj se v gozdu ni težko izgubiti. Kakorkoli, če ne prej, smo kolesarji v lanskem letu ugotovili, da imamo v naši občini odlične terene za raznovrstne kolesarske dogodivščine, kar je velik privilegij. 


Srečno in ostanite zdravi!   


Uroš in Petra Janželj – Vrzdenec

Za to, da greva na pot okoli občine, sva se odločila zato, ker sva že nujno potrebovala zmenek, samo midva, in sva se odločila, da bo res dolg in aktiven. :)

Iz Vrzdenca sva šla na Samotorico, nato na Koreno in iz korene dol, mimo Horjulske koče v Zaklanec. Iz Zaklanca sva šla gor na Sv. Urha in potem nazaj dol. Odločila sva se, da ne greva po cesti do Lesnega brda, ampak kar čez polja do drevesnice. 100 m od mosta sva plezala čez grm čez vodo. Hahah. Po tem sva šla po poti mimo Miklovega mosta in spet šla čez polje, do hriba nasproti SHP. Čez hrib sva se spustila v Horjul, po tem sva šla čez Ljubgojno in potem spet čez hrib na Vrzdenec in na Žažar po naši tekaški progi, ampak sva šla do križa in po tem dol do Vrzdenca. 

Nahodila in nasmejala sva se full, ker je bila na Koreni gosta megla in nič nisva videla. Vidljivost cca 2 m. Sploh nisva vedela, kje sva. Po tem pa skakanje čez grabne. Smehi.

Zelo dobra ideja za pot.

      



Oglejte si tudi