Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo je lahko zabavno in koristno tudi na daljavo

Na OŠ Horjul interesna dejavnost prostovoljstvo poteka že vrsto let. Učenci od 5. do 9. razreda, ki se nanjo prijavijo, čez šolsko leto nudijo pomoč pri učenju in pisanju domače naloge učencem v prvi triadi. Pomoč in druženje potekata v času podaljšanega bivanja. Šolanje na daljavo in uvedba mehurčkov v času klasičnega izvajanja pouka sta izvajanje prostovoljstva, kot smo ga bili vajeni, onemogočila. A želja pomagati in se družiti, je pri učencih prostovoljcih ostala. Pa smo se prilagodili in sodelovalno učenje začeli izvajati na daljavo. Od ideje do izvedbe je minilo sicer kar nekaj časa, a naposled je ideja zaživela. Od marca 2021 dalje učenci prostovoljci enkrat ali dvakrat na teden preko videokonference nudijo podporo učencem 3. razreda pri učenju poštevanke. Ko bo trening poštevanke zaključen, pa bodo nadaljevali s podporo učencem 3. razreda pri branju ure s kazalci. Videokonferenco vsakič odprem, moderiram in spremljam mentorica interesne dejavnosti. Dejavnost poteka v popoldanskem času.

Udeležba na srečanjih je že ves čas izvajanja dobra. Učenci prostovoljci so predani, ustvarjalni in odgovorni. Brez njih se ta čudovita izkušnja sodelovalnega učenja, ne bi mogla zgoditi. Na drugi strani pa so za to izkušnjo, ki je v obojestransko veselje, prav tako zaslužni učenci 3. razreda, ki se v družbi starejših vrstnikov učijo z večjim zagonom, kot bi se sicer.

Vsem učencem, s katerimi se v okviru sodelovalnega učenja na daljavo srečujem tedensko, se zahvaljujem za trud, čas in dobro voljo, ki jo prinašajo s seboj na srečanja.

Barbara Buh, mentorica učencem prostovoljcem na OŠ Horjul

Oglejte si tudi