Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Božič je najlepši!

Božič je najlepši čas v letu, pravijo otroci. Spomladi je lepo, ko nabiramo zvončke, in poleti tudi, ko se kopamo, pa jeseni, ko zadiši po pečenem kostanju, ampak božič je najlepši. Božič je najlepši, pravi soseda, četudi jo zima prežene z vrta, to je čas, ko se otroci in vnuki vračajo domov in je v hiši spet veselo. V mraku zažarijo lučke, za stare in mlade se začne pravljični čas, celo hiše si nadenejo svečani obraz. Le kdo letos ni občutil vsaj kančka ponosa, ko je Melanija nekaj našega prazničnega vzdušja ponesla celo v Belo hišo.
A ni bilo vedno tako. Ko je nastala Slovenija, sem bila še otrok. Dobro se spominjam vseh praznikov,  najbolj pa božičnega časa, ki smo ga preživeli v krogu družine. Ob melodijah božičnih pesmi, ki jih zdaj prepevam z otrokoma, se v spomin vračajo vonjave pravkar spečenih piškotov, sladkost suhega sadja in zapeljiva toplota čaja, ki so nam ga starši potisnili v premrzle dlani, ko smo se vrnili z zasneženega brega. Spomnim se jaslic in adventnih sveč, spomnim se polnočnice in zvonjenja, ki se je izgubljalo v zasneženi noči. A slišala sem tudi drugačne zgodbe, iz časov, ko je bilo božično praznovanje prepovedano. Z grenkobo v srcu so mi mnogi pripovedovali tudi o tem, da so morali kot otroci na božič v šolo, da so njihovi starši na skrivaj krasili hišo, slišala sem celo zgodbo o oblastniku, ki na sveti večer zaposlenim ni dovolil domov, da se le ne bi mogli veseliti Jezusovega rojstva v krogu svojih najbližjih.

Božične praznike smo si Slovenci vrnili z osamosvojitvijo in šele v samostojni Sloveniji lahko spet povsem odkrito praznujemo prihod odrešenika. Tudi tega bi se morali zavedati v času, ki prihaja, v letu, ko se bomo ponovno podali na volišča in izmed nas izbrali tiste, ki jim zaupamo, jim verjamemo in smo prepričani, da bodo branili našo krščansko kulturo. Ne sme nam biti vseeno, v kakšni državi bomo živeli, katere praznike bomo praznovali in kakšno Slovenijo bomo zapustili svojim otrokom in vnukom. Do takrat pa užijmo v vsej polnosti božični čas, poveselimo se v krogu družine in najbližjih ter pogumno stopimo v leto sprememb. Vsem skupaj želim vesel božič in blagoslovljeno novo leto.

 

Špela Rotar, Glas za otroke in družine

 

Oglejte si tudi