Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Prvič v šolo

V osnovno šolo Horjul so 1. septembra šolski prag prvič prestopili prvošolci. Starše in otroke sta v družbi učiteljic in vzgojiteljic pozdravila tudi ravnatelj šole Aleksander Gube in župan Janko Prebil. Za otroke v dveh oddelkih je to seveda povsem nova izkušnja, a nič manj vznemirljivo ni bilo niti pri ostalih razredih, saj je vse zanimalo, kako bosta sedaj po novem potekala pouk in ureditev v šoli.
Župan je po uvodnem pozdravu in dobrodošlici vse zbrane nagovoril z besedami: 'Ker vsi zelo dobro vemo, kakšni so bili ukrepi ob prvem izbruhu pandemije in kaj vse je to potegnilo za sabo, vas prosim, da tako otroci, učitelji in starši ravnate odgovorno. Moramo paziti, da ne pride do ponovitve scenarija in zaprtja šol ter poučevanja na daljavo.'

Pohvalil je tudi organizacijo v šoli, saj učenci lahko varno vstopajo v razred skozi zunanji vhod. 

Z novim šolskim letom je marsikaj novega tudi v šolski okolici in v notranjosti. Aleksander Gube, ravnatelj Osnovne šole Horjul, je dejal: '1. september je za vse nas prav poseben dan. Starši so zelo ponosni, da bodo skupaj s svojimi otroci vstopili v prvi razred. Ko prestopijo šolski prag, se podajo na čisto novo pot. Z nekaterimi smo se že srečevali v vrtcu in šolo že poznajo, ostali jo bodo spoznali v naslednjih devetih letih, medtem ko se bodo naučili veliko zanimivega in sklenili kup prijateljstev. Vsem skupaj želim, da se v šoli počutite lepo in varno,' še dodaja ravnatelj. 

Na vprašanje, kako vidi trenutno situacijo ob začetku šolskega leta in kako nam lahko uspe otroke ter učitelje zadržati v šoli, pa dodaja: 'V šoli smo naredili načrt, da bi delo teklo čim bolj nemoteno. Iskali smo rešitve, kako učencem, staršem in učiteljem zagotoviti spodbudno učno okolje, v katerem se bodo dobro počutili in lahko razvijali svoje potenciale. Prilagodili smo vstop v šolo za učence prvih razredov, zagotovili dežurstvo, namestili razkužila in zaščitne maske. Kaj nas čaka, ko se bodo začeli prehladi, je preuranjeno ugibati. Zagotovo pa bomo veliko pozornosti namenili zagotavljanju varnosti in zdravja vsem deležnikom, s katerimi prihajamo v dnevni stik.'

V šoli med počitnicami niso mirovali. V okolici že lahko opazujete, kako nastaja učna pot v sklopu medgeneracijskega parka, v notranjosti pa je šola bogatejša za prenovljeno kuhinjo. V kuhinji so obnovili shrambo in predprostor ter tako pridobili dodaten uporaben prostor. Zamenjane so bile ploščice, vrata, del opreme, kupola in nekatere malenkosti. Zamenjali so tudi nekatere dotrajane inštalacije.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi