Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Med počitnicami si napolnite 'baterije'

Verjetno se strinjamo, da so bili spomladanski meseci zelo drugačni kot vsa leta poprej. V teh izrednih razmerah smo bili vsi na preizkušnji. Od najmlajših do najstarejših. Posebno poglavje pa je bilo šolanje na daljavo. Kdor ima doma šoloobvezne otroke ali učitelja oziroma učiteljico, je doživel izkušnjo, kjer je bilo v poučevanje vloženega ogromno dela, časa in energije. Ravnatelj osnovne šole Horjul Aleksander Gube je v pogovoru opisal, kako so v šoli ponovno vzpostavili pouk in kaj nas čaka v prihodnjih mesecih, ko bodo šolarji na počitnicah.

Kako ste se v OŠ Horjul spoprijeli s ponovnim uvajanjem šolanja, ste zadovoljni, je vse potekalo po načrtih?

Že pred vrnitvijo prvih učencev v šolo in vrtec smo pripravili protokol, po katerem se od takrat ravnamo. V treh fazah so se vrnili otroci vrtca in učenci od 1. do 9. razreda, kar je za nas na začetku predstavljalo velik izziv, saj je bilo treba zbrati prijavnice in izjave, pripraviti oznake v okolici stavb in v njih, razdeliti učence in otroke v več skupin, jim določiti matične prostore, zagotoviti zadostno število sodelavcev, saj se je število skupin povečalo, organizirati dežurstvo itd.

Prilagodili smo izvajanje malice, ki poteka v učilnicah, in kosila, ki je v več izmenah. Vsi zaposleni in učenci, starejši od 12 let, morajo uporabljati maske, saj je bilo naše vodilo ves čas, da je najprej treba poskrbeti za zadostno higieno in razkuževanje, saj bomo le tako zagotovili, da se s koronavirusom ne bi kdo okužil.

 

Kako je z aktivnostmi čez poletje, kaj vas čaka sedaj?

Začela se bodo začetna dela za dozidavo vrtca, s katero bomo pridobili pomembne prostore za naše delovanje.

Tudi okolica šole bo gradbišče, saj se bo začelo z gradnjo medgeneracijskega središča, ki bo prineslo popestritev za naše učne vsebine in tudi za celoten kraj. Pripravljamo se na sanacijo nekaterih prostorov in menjavo opreme v šoli.

 

Kako je z vpisi prvošolcev, bodo lahko normalno vstopili v učni proces?

Podatki kažejo, da bomo imeli dva oddelka prvih razredov. Konec avgusta bomo izvedli tudi roditeljske sestanke za starše bodočih prvošolcev, kjer jim bomo podali vsa potrebna navodila, da bo vstop v šolo zanje in za njihove otroke potekal sproščeno.

Končan je tudi vpis v vrtec in starši so o izbiri obveščeni.

 

Kaj bi želeli sporočiti staršem in učencem ob začetku počitnic?

Upam, da so najhujši tedni zaradi koronavirusa za nami in da se zgodba jeseni ne bo ponovila. S strani staršev smo prejeli številne pohvale za našo delo na daljavo, za hitro odzivnost in prilagodljivost. Zavedamo se, da nam brez njihove pomoči, sodelovanja in podpore ne bi uspelo, za kar se jim moram zahvaliti. Če pa se bi situacija ponovila, verjamem, da bomo ponovno uspešno sodelovali in še nadgradili naše vezi za dobro vseh otrok. Zahvala gre tudi učencem, ki so zavzeto sodelovali in oddajali svoje izdelke, o čemer priča tudi zajetno število izjemnih izdelkov, filmov in fotografij na spletni strani, ki smo jo postavili za delo na daljavo.

Poletne počitnice dobro izkoristite in se napolnite z energijo. Glavno je, da ostanemo zdravi, da bomo lahko s polno močjo pričeli novo šolsko leto.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi