Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Brezplačni topli obrok za učence in dijake

Smo v času preizkušnje, ki za marsikoga predstavlja veliko stisko. Zato je država poskrbela za zagotavljanje toplega obroka za učence in dijake, za katere je v času zaostrenih epidemioloških razmer organizirano izobraževanje na daljavo.

Država je po usklajevanju z občinami oblikovala možnosti, ki se upoštevajo glede na organizacijo vzgojno-izobraževalnega dela tako, da za vse učence in dijake organizacijo toplega obroka prevzame lokalna skupnost, samo izvedbo pa šole, ki bodo topli obrok pripravljale. Občina Horjul je takoj na začetku šolanja na daljavo objavila poziv na spletni strani v sodelovanju z osnovno šolo. S tem so starše, skrbnike in učence ter dijake s prebivališčem v občini pozvali, da se prijavijo na brezplačni topli obrok. V pozivu je opredeljen tudi kriterij za upravičenost do brezplačnega toplega obroka. Brezplačni topli obrok pripada učencem in dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji ali odločbi na podlagi vloge za priznanje pravice do subvencije malice ali kosila, ne presega 382,82 € (3. dohodkovni razred otroškega dodatka oziroma 2. razred državne štipendije). Brezplačni topli obrok pripada tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino. Učenci in dijaki se na topli obrok prijavijo preko šole, ki jo obiskujejo, ta pa za učence, ki so prijavljeni na šolsko kosilo, upravičenost do brezplačnega obroka preveri v CEUVIZ. Šole zbrane podatke o prijavah posredujejo občini, ki na podlagi zbranih potreb organizira pripravljanje in distribucijo toplega obroka za svojo lokalno skupnost. S prijavo učenci in dijaki privolijo, da občine in šole podatke uporabijo za organizacijo priprave in prevzema toplega obroka. Učenci in dijaki oziroma njihovi starši topli obrok prevzamejo na šoli, ki hrano pripravlja. Izjemoma občina za učence in dijake, ki obroka ne morejo prevzeti, organizira dostavo toplega obroka na dom ali na ustrezno razdelilno točko v lokalni skupnosti. Sredstva za zagotovitev toplega obroka so zagotovljena iz državnega proračuna. 

Na občini Horjul so opozorili, da je bilo vlog zelo malo, čeprav so prepričani, da zagotovo obstajajo otroci in srednješolci, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov nimajo redne prehrane v obliki kuhanega obroka, kot ga pripravijo v šolski kuhinji. Prejemanje toplega obroka ne pomeni stigme, nenazadnje je lahko težava v tem, da oba starša delata, medtem ko so otroci čez dan doma in se šolajo na daljavo. Zato pozivajo vse, ki izpolnjujejo kriterije, da se prijavijo in poskrbijo, da bodo šolarji dobili kuhan obrok, ki ga priskrbi država.

Besedilo in foto: Peter Kavčič 

Oglejte si tudi