Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Psihosocialno svetovanje

V času, ko ne vemo, kakšna bo naša prihodnost, ko nas je strah za zdravje ali ko preprosto ne moremo ubežati negativnim novicam, ki jih je po medijih žal vsepovsod polno, prihaja do stisk. Ljudje, ki so osamljeni, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov nimajo stikov, so morda priklenjeni na bolniško posteljo ali se preprosto nimajo s kom pogovoriti o vprašanjih, ki jih tarejo, preživljajo v teh časih težko obdobje. Spomnimo se na prijatelje, na osamljene in jih pokličimo. Vsi, ki čutite, da bremena ne morete deliti z nikomer, pa lahko pokličete strokovnjake – prostovoljce, ki delujejo v območnem združenju rdečega križa Ljubljana.

Vsaka, še tako majhna, težava v takšnih časih postane vedno večja in če si ne znamo pomagati sami ali nimamo ob sebi ljudi, ki bi nam prisluhnili, lahko to privede do hudih posledic. Morda je včasih dovolj že to, da lahko svoje skrbi nekomu zaupamo, da se z nekom pogovorimo in se naenkrat dan ne zdi več tako siv in težave postanejo le še težavice. V času boja proti koronavirusu so se zato na Rdečem križu Slovenije organizirali in nudijo brezplačno psihosocialno svetovanje. Pomoč deluje preko območnega združenja Ljubljana s podporo svojih inštruktoric iz programa za psihosocialno pomoč prebivalcem in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo psihoterapevtov. Odprli so posebno telefonsko linijo za psihosocialno podporo ljudem, ki v teh dneh občutijo stisko zaradi nastale situacije. Prostovoljci – strokovnjaki so dosegljivi vsak dan med 16. in 20. uro na telefonski številki 01 600 93 26.

Pokličete lahko tudi Center za socialno delo Ljubljana Enota Vrhnika na telefonsko številko 017506270, in sicer vsak ponedeljek, torek in četrtek od 8. do 15. ure, v sredo od 8. do 17. ure in ob petkih od 8. do 13. ure. Če vam je lažje pisati, pa lahko to naredite kadarkoli na mail: gpcsd.vrhni@gov.si. Psihološka podpora vam je na voljo tudi na kontaktu Zdravstvenega doma Ljubljana na telefonski številki 051 684 253, vsak delovnik od 7. do 20. ure. Svoja vprašanja, dvome, strahove pa lahko sporočite tudi po elektronski pošti na naslov psiholoska.podpora.covid19@zd-lj.si.

Zatorej, če čutite stisko v obliki strahu, nezaupanja, nestrpnosti, obupa, občutka nemoči, praznine in osamljenosti, vedite, da nikakor niste edini, predvsem pa, da niste sami. Poudarjajo tudi, da se lahko z istim prostovoljcem ali prostovoljko dogovorite za ponovni klic, če si to želite. Zapomnite si: človek, ki pokliče, ni več sam!

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi