Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Pričakovanje

Leto je naokoli in prišla je pomlad. In kakor je to v Horjulu že v navadi, je to čas za letni celovečerni koncert folklorne skupine Klas.
Letos je koncert nosil naslov Pričakovanje, saj so gledalci pobližje spoznali življenje v vasi, ko je ta bila priča cesarjevemu obisku. Skupaj s tremi novimi člani, ki so se skupini pridružili v zadnji sezoni, so plesalci odplesali splete plesov iz okolice Trsta, Ljubljane, Trente, Porabja in Koroške. Pod vodstvom mentorice Marije Čipič Rehar ter avtorja zgodbe in režije Petrom Hribernikom je skupina s petjem, igro in plesom prikazala zgodbo o pričakovanju in skrbeh, ki so spremljali priprave na prihod tedanjega cesarja.

V Avstro-Ogrski monarhiji je bil cesar Franc Jožef izjemno cenjen in spoštovan, leta 1883 je obiskal Kranjsko in tu preživel kar 2 tedna. Ker je pa to dogodek, na katerega naletiš le enkrat v življenju, je po vseh krajih zavrelo od pričakovanja in stekle so priprave na cesarjev prihod. Širile so se govorice, da se bo njegov vlak marsikje ustavil. Ljudje so se veselili, očistili so ceste, pogrnili preproge in oblekli najlepša oblačila, pripravili slavoloke, zastave, vsepovsod so bile rože. Še posebej železniški postajni načelnik je bil velik cesarjev ljubitelj in je bil v velikih skrbeh za popoln obisk. Zaradi vseh svojih skrbi je kar malo pretiraval, a so ga vaški veljaki in njegova žena le uspeli pomiriti in obisk cesarja je uspel še bolje, kot so vaščani pričakovali.


Letošnji koncert je bil tudi v luči jubilejev. Že 15 let z nami plešeta Gašper Peklenk in mentorica Marija Čipič Rehar. Za vso voljo in vložen trud se vama člani skupine iskreno zahvaljujemo. Zahvaljujemo se tudi letošnjim gostom na našem koncertu - folklorni skupini Šumnik iz Borovnice ter folklorni skupini Rožmarin iz Vnanjih Goric. Obema skupinama se zahvaljujemo za udeležbo in lepo odplesan  splet. Hvala pa tudi vsem, ki ste si vzeli čas in nas prišli pogledat, saj nas s svojo udeležbo in bučnim aplavzom vsako leto opomnite, da se ves trud in vložen čas še kako izplačata.

FS Klas, foto: arhiv FS Klas

Oglejte si tudi