Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Poslovil se je arhitekt Andrej Briški

Pravijo, da veličino človeka zgodovina oceni po tem, kaj je pustil za seboj. V svojem delovnem opusu se je arhitekt Andrej Briški podpisal pod marsikatero zanimiv objekt.
V naši občini se ga bomo spominjali predvsem po prepoznavnem slogu, ki ga je pustil za seboj z načrtovanjem poslovilne vežice pri cerkvi svetega Urha in pri zunanji ter notranji podobi poslovilne vežice svetega Krištofa na Vrzdencu, ki je bila tudi njegova zadnja dokončana stvaritev. Pri poslovilni vežici na Lesnem Brdu projekt namreč še ni tako daleč, da bi lahko tudi v živo videli, kaj si je arhitekt zamislil, za njim so ostale skice in načrti ter maketa, ki kaže umestitev poslovilne vežice v prostor. Andrej Briški je z občino Horjul sodeloval dolga leta, bil je zahteven sogovornik, ki je vedno znal utemeljiti svoje prepričanje in vizijo. Sodeloval je tudi pri obnovah cerkva v občini in pri obnovi Prosvetnega doma v Horjulu. Župan Janko Prebil je bil ob nenadnem slovesu pretresen. 'Od nas se je poslovil arhitekt, ki je s svojim delom močno vplival na podobo sakralnih objektov v naši občini. V času najinega sodelovanja je nastalo veliko pomembnih pridobitev za naše kraje. Sam sem ga videl kot arhitekta in tudi umetnika. Bil je zahteven sogovornik, ki je želel projekte izpeljati skladno s svojo vizijo in z veliko pozornosti do najmanjših podrobnosti. V imenu občine in v svojem imenu izrekam iskreno sožalje njegovim najbližjim. Resda smo izgubili pomembnega človeka, obenem pa nas tolaži, da o njegovi zapuščini na tem svetu govorijo njegova dela.'

Arhitekt Andrej Briški je umrl po dolgotrajnem boju z boleznijo v 78. letu starosti, 8. januarja 2021. Pokopan je v Šmartnem pod Šmarno goro.


Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi