Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Poskrbimo za zdravje otrok in mladostnikov z redno aktivnostjo

Vsi starši, ki imate šoloobvezne otroke, ste verjetno v zadnjem mesecu občutili, kako pomembna je rutina in da kljub temu, da otroci ne hodijo v šole in vrtce, to nikakor niso počitnice. Pri ohranjanju tempa dela je zelo pomemben urnik in redno delo, da so naši najmlajši lahko pripravljeni na vse psihofizične izzive, ki jih prinaša učenje na daljavo. Ob tem je seveda odgovornost na starših še toliko večja.
Starši so zgled, kljub stresni situaciji morajo ostati pozitivni in vlivati otrokom zaupanje ter občutke varnosti. Pri tem je poleg učenja pomembna tudi telesna aktivnost. Računalnik ali telefon je seveda rešitev, ki je najprej pri roki, a njihova uporaba mora biti tudi v tem času skrbno nadzorovana in omejena. Povabimo vas, da si preberete napotke, ki so jih pripravili na straneh nacionalnega inštituta za javno zdravje na spletni strani www.nijz.si, saj se otroci na takšne situacije odzivajo različno. Lahko postanejo bolj razdražljivi, jezni, tesnobni, lahko se umikajo ali nasprotno, bolj intenzivno iščejo družbo in stik z odraslimi.

Vsakodnevni sprehod je seveda le en del te rutine. Pri tem seveda pazite, da upoštevate odloke, ki jih je sprejela država oziroma občina. Tudi ko se sprehodite po ulici, bodite pazljivi, da ohranjate razdaljo, ki je potrebna, da se med pogovorom virus ne more prenesti iz ene osebe na drugo. 

V kolikor pa pri svojih otrocih ali mladostnih opažate, da prihaja do stiske in nenavadnega obnašanja otrok ali mladostnikov, ki nedvomno pogrešajo socialni stik s svojimi vrstniki, pa bodite pozorni in se o stvareh, ki težijo otroka ali mladostnika tudi pogovorite. Ker je v času negotovosti, ki jih prinaša epidemija z novim koronavirusom, med drugim zelo pomembno tudi ohranjanje duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih, so v ta namen na Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov Brezovica, ki regionalno pokriva tudi občino Horjul, zbrali pomembne informacije, ki so lahko v pomoč staršem oziroma skrbnikom ter njihovim otrokom in mladostnikom. Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Brezovica v tem času deluje na prilagojen način. To pomeni, da so dosegljivi za naše uporabnike preko e-pošte (cdzom@mkz-rakitna.si) in na telefonski številki 030 610 746 ali 030 610 745 vsak delovni dan od 8. do 14. ure. 

Ob tem poudarjajo, da je v tem času še toliko bolj pomembno, da se tisti otroci in mladostniki, ki že imajo težave v duševnem zdravju oziroma diagnosticirane duševne motnje, še naprej ustrezno strokovno vodijo pri izbranih strokovnjakih s področja duševnega zdravja.

Ker pričakujejo, da se bodo pojavljale večje ali manjše stiske tudi pri tistih otrocih in mladostnikih, ki do sedaj niso potrebovali pomoči na področju duševnega zdravja, staršem in skrbnikom svetujejo, da si preberejo informacije na straneh nacionalnega inštituta za javno zdravje na spletni strani www.nijz.si 

Tole je povzetek napotkov, ki so jih pri NIJZ pripravili za pomoč otrokom in mladostnikom:

Večina otrok je za virus že slišala, zato se pogovoru o tem ne izogibajte, pri tem se izogibajte pogovoru o črnih scenarijih, predvsem pa poskrbite, da boste imeli prave informacije. Ne bojte se otroku povedati, če česa ne veste oziroma nimate odgovorov na vsa njegova vprašanja. Pri tem je pomembno, da ste otroku na voljo, ter mu omogočite in dovolite, da spregovori o svojih čustvih. Povejte mu, da ga imate radi in ste mu na voljo za pogovor in igro. Pri tem imejte v mislih, da prilagodite informacije starosti otroka. Otrokom ne posredujte preveč informacij naenkrat, odgovarjajte na tisto, kar jih zanima in kar vas sprašujejo. Pogovor je namenjen, da otroka pomirite in z jasnimi informacijami zmanjšate možnost zastrašujočih predstav oziroma misli o bolezni. V svojih odgovorih bodite mirni, iskreni in jasni. Otroku povejte, da gre za obdobje, ki bo minilo, in mu s tem zagotovite občutek kontrole in varnosti, ko jo potrebuje. Sporočite mu, da zdravstvene in druge strokovne službe delajo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo in ohranijo naše zdravje. Otroke skozi igro naučimo pravilnega umivanja rok. Pomembno je tudi, da v času, ki ga preživljamo z otroci, pogovor o koronavirusu omejimo in se osredotočimo na pozitivne stvari v življenju

Rutina zmanjšuje negotovost, zato otroku omogočite igro, sprostitev in počitek ob določenih urah.

Zavedajte se tudi, da smo otrokom odrasli vzorniki, zato lahko na njih pozitivno vplivamo že s svojo mirnostjo, samozaupanjem ter zagotavljanjem občutka varnosti lahko prispevamo k zdravju in dobremu počutju otrok. Ob tem ne pozabite nase. Poskrbite tudi za sebe, kolikor je le možno in se naučite se obvladovati stres.

 

Pomoč v stiski:

Ko je otrokova ali vaša stiska zelo huda, lahko pokličete na telefon za pomoč v stiski: Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj). Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen. TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi