Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – JUNIJ 2022

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva.

V ta namen smo po sedmih letih ponovno organizirali slavnostno podelitev zahval krvodajalkam in krvodajalcem, saj darovanje krvi predstavlja eno najvišjih vrednot solidarnosti in sočutja do sočloveka. Zahvale za večkrat drovano kri je prejelo 22 krvodajalk in 76 krvodajalcev. Posebne zahvale za sodelovanje pri spodbujanju mladih k solidarnosti in darovanju pa smo podelili prostovoljcem, ki delujejo kot animatorji krvodajalstva pod okriljem Rdečega križa Ljubljana v Klubu 25 in Klubu 100 kapljic, ter sodelujočim ravnateljem in mentorjem krvodajalstva, ki nam na ljubljanskih srednjih šolah pomagajo širiti krvodajalstvo med dijaki.

Ob dnevu slovenega krvodajalstva, 4. 6. 2022, in svetovnem dnevu krvodajalcev, 14. 6. 2022, iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za srčnost in solidarnost vsem krvodajalkam in krvodajalcem, ter vsem prostovoljkam in prostovoljcem krvodajalstva.

DOGODKI IN AKTIVNOSTI RKS-OZ LJUBLJANA

>> DAN S PROSTOVOLJCI: QIGONG PRAKTIČNE VAJE ZA PROSTOVOLJCE_KE
Dobimo se na terenu,  23. 6. 2022 ob 17. uri, na začetku Jakopičevega sprehajališča v Tivoliju.
Z nami bosta kitajski mojster taijiquana g. Chen Shi Ning in ga. Tina Hribar, učiteljica taijiquana in qigonga.
Vaje bomo izvajali na čudovitem travniku v parku Tivoli.
Obvezne prijave do 21. 6. 2022 na
vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.
Priporočamo udobna, ohlapna oblačila.

>> PREDSTAVITEV TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA Z UPORABO AED
9. 6. 2022 ob 18. uri, prostori Četrtne skupnosti Rožnik,
Viška cesta 38, Ljubljana
Vabljeni na praktične delavnice – osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja in se spoznajte z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Ne bodite le nemi opazovalci – prva pomoč rešuje življenja!

>> DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
16. 6. 2022 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Zdaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi znali skrbeti za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave na:
vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si ali 040 858 052.

>> SREČEVALNICA
Sprehodi po dogovoru
Pridružite se nam na sprehodih po Ljubljani in njeni okolici, kjer se družimo na svežem zraku in skrbimo za zdrav in kvalitetno preživeti prosti čas.

>> IZMENJEVALNICA
Vabimo vas, da aktivno spremljate naša socialna omrežja –
facebook stran in Instagram profil, kjer vas bomo sproti obveščali o vseh dogodkih in aktivnostih.
2. 6. 2022 od 16. do 19. ure, bar Zorica, Kersnikova 4, Ljubljana
Pridružite se nam v centru, na zdaj že dobro znani lokaciji – če bo lepo vreme, bomo zunaj, v primeru dežja, pa nas poiščite v notranjosti bara.
17. 6. 2022 od 16. do 19. ure, Humanitarni center, Tržaška c. 132, Ljubljana

Ob svetovnem dnevu zemlje se nam pridružite na dogodku blagovne menjave: prinesite hrano, izdelke za higieno in čistila ter jih izmenjajte za rabljena, vintage oblačila in predmete.

SODELUJEMO:
Na dogodkih drugih organizatorjev bomo predstavili programe RKS-OZ Ljubljana. Osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja, udeležite se brezplačnih meritev krvnega tlaka, sladkorja, holesterola in kisika v krvi ali pa pridobite več informacij o naših prostovoljskih programih. Naši prostovoljci vas bodo v juniju pričakali na dogodkih:
>> 11. TRADICIONALNE MAVRIČNE IGRARIJE
4. 6. 2022, od 9. do 12. ure, Vrtec Dol pri Ljubljani, Videm 7a, Dol pri Ljubljani
>> MOŠČANSKI DAN SOSEDOV
7. 6. 2022, od 17.30 in 19. ure, parkirišče pred TE-TOL na Toplarniški ulici 19, Ljubljana
>> VIČKOV DAN pred OŠ Vič
7. 6. 2022, od 17. do 19. ure na šolskem igrišču pred OŠ Vič
>> DAN OBČINE VELIKE LAŠČE - TRŠKI DAN
11. 6. 2022 od 9. do 13. ure, trg v Velikih Laščah, Stritarjeva cesta 1

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM
Vabljeni, da darujete kri! Pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796 in se naročite na odvzem na Zavodu RS za transfuzijsko medicino. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> 12. OBLETNICA KLUBA 25
Od 17. junija 2010 dalje mladi prostovoljci – animatorji Kluba 25 po načelu »mladi za mlade« motivirajo mlade, predvsem dijake ljubljanskih srednjih šol, h krvodajalstvu in solidarnosti. Pri tem so jim v podporo prostovoljci – animatorji Kluba 100 kapljic, ki kot dolgoletni krvodajalci s svojimi zgodbami navdihujejo mlade animatorje in dijake.
Iskreno se zahvaljujemo animatorjem obeh klubov za vnemo in srčnost, s katero širijo krvodajalstvo med ljudmi. Ob dvanajsti obletnici Kluba 25 pa iskrene čestitke vsem prostovoljcem, ki ste s svojim prostovoljskim delom poskrbeli, da smo pridobili nove krvodajalke in krvodajalce.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv po smrti lahko rešimo mnogo življenj. V register darovalcev se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765 ali osebno na RKS-OZ Ljubljana v času uradnih ur po predhodni najavi.

>> TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI  
Osvežite svoje znanje prve pomoči in se prijavite na tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil ali na novi 45-urni tečaj za bolničarja, ki bo v septembru. Prav tako vabljeni na delavnico Najpogostejši ukrepi prve pomoči pri otrocih in dojenčkih, ki bo 16. 9. 2022. Prijave sprejemamo na spletni strani www.prva-pomoc.si, za dodatne informacije o vseh tečajih pišite na prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si.

>> POSTANITE PROSTOVOLJEC, PROSTOVOLJKA RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA
Priključite se veliki družini prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa. Prijavite se prek spletnega obrazca https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/. Dobrodošli!

>> POSTANITE NAŠE ČLANICE, NAŠI ČLANI
Vabimo vas, da postanete člani in članice RKS-OZ Ljubljana! Pridružite se globalni družini, ki se zavzema za uresničevanje humanega poslanstva. Izpolnite spletno prijavnico: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Postani_nas_clan/.

>> NIČ VAS NE STANE, ČE STE DOBRODELNI – NAMENITE NAM DEL DOHODNINE
Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko 1 % le-te namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam. Odločite se za solidarnost in humanost ter s svojo podporo Rdečemu križu Ljubljana omogočite izvedbo Programa pomoči in podpore starejšim ljudem na območju mesta Ljubljana in primestnih občin, ki ga izvajajo prostovoljci iz 37 krajevnih organizacij Rdečega križa (KORK). Postopek je enostaven - več na povezavi. Hvala!

>> HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski, se obrnite na nas! Dosegljivi smo na 040 788 698.
Več na
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Humanitarni_center/.

>> HUMANITARNA POMOČ PREBIVALCEM UKRAJINE
Na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana smo za begunce, ki prihajajo iz Ukrajine, organizirali posebne termine, ko nas lahko obiščejo, da si uredijo status prejemnika materialne humanitarne pomoči: 
ob ponedeljkih od 10:00 do 15:00, torkih od 9:00 do 15:00 in četrtkih od 9:00 do 12:00. Več informacij o pomoči prebivalcem Ukrajine:
https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Zbiranje_materialne_pomoci/.

POMEMBNI DATUMI: 
4. 6. – Dan slovenskega krvodajalstva
14. 6. – Svetovni dan krvodajalcev
20. 6. – Svetovni dan beguncev

Oglejte si tudi