Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Poziv društvom, da občne zbore opravijo na daljavo

Društva v občini Horjul, ki imajo praviloma v tem letnem času zbore članov, so se v letošnjem letu prilagodila prepovedim druženja v zaprtih prostorih s srečanjem članov na daljavo prek interneta ali dopisno. Vsa društva, ki tega še niso storila, pa na občini pozivajo, da to opravijo na način, ki je ustrezen aktualnim epidemiološkim razmeram.

V duhu, da ne bi prišlo do zapletov ali celo plačevanja kazni, posredujemo sporočilo, ki so ga glede izvedbe zbora članov društev (in protikoronskih prepovedi) posredovali z Ministrstva za notranje zadeve:

Društvo je samostojno združenje, ki si med drugim samo določi tudi pravila glede sklica in izvedbe zbora članov (določi, kdo sklicuje zbor članov, koliko časa prej morajo biti poslana vabila članom, kdo podpiše zapisnik ipd.). Skladno z navedenim in glede na članstvo društva bo zato posamezno društvo, ki se bo odločilo, da bo zbor članov izvedlo na daljavo oziroma korespondenčno, zagotovo najbolje vedelo, kakšen način sklica in izvedbe zbora članov na daljavo je najustreznejši, da bo tistim, ki so upravičeni, da glasujejo na zboru članov, omogočena pravica do upravljanja društva oziroma do sodelovanja na zboru članov (ali prek zooma, ali dopisno, ali prek elektronske pošte itd.). Četudi bo društvo zbor članov izvedlo na daljavo oziroma korespondenčno, pa bo pri sklicu in vabljenju na zbor članov moralo upoštevati določila temeljnega akta, in sicer kdo podpiše vabilo, koliko časa prej morajo biti člani seznanjeni, katero gradivo mora biti priloženo k vabilu ipd.). Dodatno pa bo moralo v vabilu izrecno navesti, do katerega datuma in na kateri naslov morajo prispeti glasovi, da se bodo šteli za veljavne. Ker v primeru zbora članov na daljavo (dopisnem, po elektronski pošti ipd.), ni mogoče neposredno potrditi člane delovnega predsedstva zbora članov in overoviteljev zapisnika (ti so praviloma izvoljeni ob začetku samega zbora članov s strani prisotnih članov), menimo, da bi sklicatelj zbora članov lahko že pri samem sklicu oziroma v vabilu člane društva seznanil, kdo bo sodeloval pri štetju prejetih glasovnic in kdo bo s podpisom zapisnika potrdil verodostojnost zapisnika.

Dodatno pa pojasnjujemo, da tudi pri izvedbi zbora članov na daljavo enakopravnost članov pri upravljanju ni mišljena na način, da bi morali vsi člani društva, ki imajo pravico do glasovanja, oddati svoj glas, temveč na način, da se društvo odloči za izvedbo tistega korespondenčni zbora članov, ki je glede na članstvo najbolj ustrezen (ali zoom, ali dopisni, ali elektronski ipd.), da so vsi člani, na način, ki ga določa temeljni akt, povabljeni na zbor članov in da se jim omogoči pravica do glasovanja. Skladno z načelom javnosti delovanja društva pa je pravica vseh članov društva, tudi tistih, ki na zboru članov niso sodelovali, četudi so bili povabljeni, da so seznanjeni s sklepi zbora članov, kar pomeni, da so zapisniki zbora članov javni, četudi je bil zbor članov izveden na daljavo oziroma korespondenčno.

Peter Kavčič

Oglejte si tudi