Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Na Vrzdencu klekljajo že drugo sezono

Klekljanje ima v Sloveniji tradicijo, ki izhaja iz časov, ko so v dolgih zimskih večerih žene in dekleta izdelovale čipke in tudi s tem poskrbele za prihodke na kmetijah. Danes seveda temu ni več tako a čipka kot kaže nikoli ne pride iz mode. Na Vrzdencu so se tudi letos od januarja pa vse do marca vsak teden zbirale žene in dekleta ter se učile klekljanja pod budnim očesom mentoric.
Predstavnica društva upokojencev Vera Kranjc na klekljanje gleda kot sprostitev in priložnost za druženje: 'Od januarja pa vse do konca marca smo ponovno začele s klekljarskimi uricami v prostorih Gasilskega doma Vrzdenec. Seveda je vsaka od nas delala na svojem 'punklju' in po svojih zmožnostih. Da se ob teh uricah lahko naučimo novih veščin so poskrbele dobre mentorice Sonja, Tina in Tončka. Mentorice so nas vedno dobro zalagale z vedno novimi načrti in izvedbami. Za dobro voljo je poskrbela tudi naša članica Ana, ki nas je pogostila s toplim čajem in dobrotami.' Vera je še povedala, da dve uri vedno mineta kar malce prehitro, saj vmes obdelajo tudi kuharske recepte in podobne gospodinjske zadeve.

Vrzdenške klekljarice so nekajkrat medse povabile tudi priznano klekljarico iz Žirov Marico Albreht, ki je prava zakladnica nasvetov za lepše in bolje izdelane čipke. Posebno prav pa je prišlo njeno znanje in mentorstvo pri zahtevnejših postopkih izdelave. 

Marica, ki kleklja od svojega ranega otroštva je dejala, da je v Sloveniji klekljanje izredno priljubljeno in narašča. Poučuje praktično ves čas in se seli iz kraja v kraj, saj je povpraševanja po njenem znanju toliko, da je ves čas naokrog in zelo zasedena. 'Sama poučujem klekljanje že 55 let in toliko zanimanja kot ga je sedaj še ni bilo. Opažam, da se za izdelavo čipk odloča vedno več mladih. A ne za izdelavo prtičkov, ampak za izdelavo klekljanega nakita. To je očitno trend, ki mlade močno pritegne. Starejše udeleženke tečajev pa prisegajo bolj na tradicijo in izdelke iz čipke, kot smo jih uporabljali nekoč.' Marica še danes, po sedemdesetih letih kleklja po več ur na dan, včasih tudi deset ur, če dobi večje ali bolj zahtevno naročilo. 

Klekljanje je za udeleženke tečajev sprostitev in neke vrste užitek. Za to dejavnost lahko poprimeš tudi za nekaj minut, ko imaš malo prostega časa, včasih celo med kuhanjem. A izmed vrzdenških klekljaric so tudi takšne z nekoliko višjimi cilji. Tina Dolinar je v fazi pridobivanja certifikata izdelovalke Idrijske čipke, kar je zelo zahteven proces, saj morata njeno znanje in delo izkazati najvišjo raven klekljanja.

Delavnice klekljanja tako nedvomno dosegajo svoj namen. Ker se jih večina želi udeleževati tudi v prihodnje, priključujejo pa se tudi nove članice načrtujejo tudi nadaljevalne tečaje. 

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi