Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Pohod po poteh Cankarjeve matere

Društvo ljubiteljev narave in običajev Notranjske že vse od leta 1999 organizira pohod po poteh Neže Pivk oziroma matere Ivana Cankarja. Pohod se je tudi tokrat začel v jutranjih urah 26. decembra na dan samostojnosti in enotnosti pred cerkvijo svetega Kancijana na Vrzdencu in končal na Vrhniki.
Na tej 14 kilometrov dolgi poti, ki udeležence vsako leto pelje skozi Vrzdenec, Žažar in Raspotje, lahko vsakdo med hojo po glavnih cestah in tudi po gozdnih poteh vsaj za trenutek podoživi drobec časa, v katerem je živela Cankarjeva mati in kako ji je bilo, ko je sama ali v družbi stopala po teh poteh.

Pohodnike, ki so v dolgi strnjeni koloni premagali prvi del poti in ob vzponu proti Žažarju premagali strm klanec ter nekoliko zahtevnejšo gozdno pot, je na vrhu čakala nagrada ob kratkem počitku. Ustavili so se na tradicionalni postaji v Žažarju na domačiji pri 'Činžarju', kjer so jih pričakale domače dobrote, topel čaj in kuhano vino, da so potem nadaljevali svojo pot proti Vrhniki. Mojca in Janez Prosen že deseto leto gostita pohodnike, kar pomeni, da je v domači hiši dan prej delavno, hkrati pa tudi prijetno diši. A volje in energije Mojci, ki skrbi, da so prigrizki domači in okusni, ne zmanjka, saj ima s tem veliko veselja. To veselje pa začutijo tudi udeleženci pohoda, ki so se tudi tokrat pri Činžarju zavrteli v ritmih domače narodne glasbe, ki jo je zaigral kar hišni 'bend'. 

Ob tej priložnosti smo tudi na kratko poklepetali z Županom Jankom Prebilom, ki se je odločil, da ta praznični dan preživi na zraku. 'Sam se zelo rad udeležim pohoda, saj je to poseben dan, ko smo se Slovenci odločili za samostojno pot, za svojo državo in uresničili želje naših prednikov, kjer je bil prav Ivan Cankar eden od ključnih graditeljev narodne zavesti. Na to moramo biti ponosni in ta dan obeležiti na primeren način. Sam sem tudi tokrat, lahko rečem že kar tradicionalno izbral pohod, ki ga doživljam kot priložnost za druženje in rekreacijo. Všeč mi je, da se obujajo spomini in ohranja dobra tradicija. Naš pohod je znan že po celi Sloveniji. Srečal sem pohodnike iz Gorenjske in iz Posočja in z njimi spregovoril nekaj besed. Všeč jim je tukaj, še bolj pa me veseli kako cenijo Cankarja. Udeležence sem pa opozoril, da naj vsak hodi po svojih zmožnostih, da ne bi imeli kakšnih težav na poti.'

Tudi letos je zbrane nagovoril možakar s košatimi brki, ki takole od daleč precej spominja na Ivana Cankarja. Gre seveda za velikega poznavalca našega največjega pisatelja Damjana Debevca iz Vrhnike, ki črpa moč, energijo in voljo iz vsega, kar je Ivan Cankar naredil za slovenski narod. Sodobni 'Cankar' je takole razložil bistvo svojega poslanstva: 'Njegova mati je nepogrešljiva in ta pohod lepo zajame to, kar sicer bolj redko pokažemo na Vrhniki obiskovalcem. Ne morem pa mimo hvaležnosti lokalnega okolja in pohodnikov, ki mi pravijo, kako je na takem dogodku Cankarjeva beseda neprecenljiva. Tudi tu najdem vir energije in veselja do tega, kar počnem.'

Pohodniki so po dobrih štirih urah hoje svojo pot zaključili na Vrhniki.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi