Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

20 let zgodbe o uspehu

Spoštovane in spoštovani, pred dvajsetimi leti je prevladala močna volja, da si krajani želimo živeti v samostojni občini. Uspešno izveden referendum 21. junija 1998 je pokazal odločno voljo občank in občanov po ustanovitvi samostojne občine. Odločitev je bila pravilna, tu kot na dlani so naši skupni dosežki, ki so vidni na vseh področjih .

Horjul z bližnjo okolico je lepo zaokrožena celota imamo vso potrebno infrastrukturo, osnovno šolo, vrtec, trgovino, pošto, bencinsko črpalko, župnijo, več večjih in manjših proizvodnih obratov.

Lahko smo ponosni na ves napredek na lokalni ravni. Veliko je bilo vlaganj v cestno infrastrukturo, obnova in asfaltiranje veliko cestnih odsekov, urejanje avtobusnih postajališč, širjenje javne razsvetljave, urejanju pločnikov v naseljih. Veliko se je vlagalo v zagotavljanje oskrbe z pitno vodo, predvsem  bi omenil izgradnjo vrtin.

Največji projekti v tem obdobju so bili izgradnja novega vrtca, športna dvorana pri osnovni šoli , športnega parka Horjul, doma starejših občanov, poslovilna vežica v Horjulu in pri svetem Urhu, izvedena je bila energetska sanacija osnovne šole, obnovljena je bila šolska kuhinja in pa stara šola , ki je  preurejena v občinsko stavbo.

V zadnjem triletnem obdobju sta izstopala dva največja projekta, izgradnja čistilne naprave Horjul za 2000 P  enot in izgradnja fekalne kanalizacije ter ostale gospodarske javne infrastrukture v Zaklancu in delu stare ceste v Horjulu. Preurejena je bila stara šolska telovadnica v štiri nove učilnice, učilnica za tehnični pouk in sodobna knjižnica. Zgrajena je bila povezovalna cesta med vrtcem in osnovno šolo, istočasno pa je bila zaradi dotrajanosti in številnih prekopov obnovljena šolska ulica. V lanskem letu je bila tudi obnovljena Stara cesta v Horjulu. Širila se je javna razsvetljava na Vrzdencu v grabnu in Lesnem brdu. Posodobilo se je telekomunikacijsko omrežje, telekom je pripeljal optiko na Koreno, v velik del Horjula in Zaklanec so položene cevi za optiko T2.

Ne moremo mimo vseh aktivnosti povezanih s sprejemom širitve občinskega prostorskega načrta. Pogoj, da smo v lanskem letu pridobili nov zazidalni načrt OPN, je bila  izvedba dveh večjih projektov, oba smo uspešno izvedli. Ureditev struge hudournika na Vrzdencu in potoka Stojanšek v Horjulu, z ustreznimi povečanji prepustov in zadrževalniki proda.

Z župnijo Horjul  smo dosegli dogovor, da se pristopi k obnovi prosvetnega doma in sklenemo dolgoročno pogodbo o najemu. V lanskem letu se je del obnove že izpeljal, letos naj bi se obnova nadaljevala. Pogoji  za delovanje prosvetnega društva so se s tem korakom naprej že bistveno izboljšali.

Poleg tega smo skrbeli tudi za ohranjanje naše bogate kulturne in zgodovinske dediščine. Zato smo se lotili restavratorskih del in obnove cerkva, ki so kulturni spomeniki državnega pomena. Ti objekti predstavljajo zgodovino naših krajev iz preteklih stoletij, zato je skrb za njih še kako pomembna.

V kratkoročnih planih za letošnje leto in prihodnje je še nekaj investicij. Poslovilna vežica Vrzdenec, večnamenska dvorana Žažar, izvedba pločnika in povečanje propusta pri stari čistilni v Horjulu so samo te najbližje investicije, za katero se čaka le še na pridobitev zadnjih soglasij in bomo že lahko začeli z gradnjo. Malce kasneje pa sledi gradnja fekalne kanalizacije in ostale gospodarska infrastruktura v Žažarju. V planu so še širitev mostov in preplastitev državne ceste proti Vrhniki. Ureditev vodotoka od čistilne naprave do Mostarja, ureditev potoka Ljubgojščice . Planiramo obnovo nekaterih dotrajanih odsekov cest, v Horjulu ,Lesnem brdu, Vrzdencu in na Koreni. Pripravljajo se projekti za sanacijo nedelujoče čistilne naprave v Podolnici. Ljubljanska urbana regija pripravlja skupen projekt vzpostavitev mobilnih kolesarskih stez. V sodelovanju z občino Vrhnika smo prijavili kolesarsko stezo, od Vrhnike preko Horjula, do Vrzdenca.

Ves čas obstoja samostojne občine podpiramo sodelujemo tudi s številnimi društvi in klubi, ki aktivno in zelo uspešno delujejo na našem področju in katerim gre posebna pohvala. Poleg vseh svojih osnovnih dejavnosti, ki jih opravljajo so vedno pripravljeni sodelovati na različnih dogodkih, druženjih ,kar nas še posebej veseli.

Tokratno županovo besedo lahko zaključim z optimizmom in zanosom, ko se ozrem nazaj in tudi ko pogledam naprej. Občina Horjul se je vseh dvajset let uspešno razvijala, na vseh področjih in vsako leto kaže lepšo podobo, kar je ponos nam vsem. Veliko zaslug za to imate prav občanke in občani. Ki ste s svojim delom, sodelovanjem pripomogli postaviti in uresničiti zastavljene cilje. Prav naša majhnost , samostojnost in enotnost so naše prednosti zaradi katerih smo uspešno delovali skozi vseh dvajset let. Verjamem, da smo trdno prepričani , da smo z ustanovitvijo svoje občine pred dvajsetimi leti upravičili njen obstoj in pripomogli k zadovoljstvu občanov ter boljšemu življenjskemu standardu.

Zato je prav, da smo ponosni na vse dosežke. Čakajo nas novi izzivi na raznih področjih, verjamem da smo ob vsem doseženem tudi v prihodnje sposobni poskrbeti za skupno dobro.

 

Župan Janko Prebil

Oglejte si tudi