Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Sestanek za ureditev poplavne varnosti

Nihče si ne želi doživeti rušilne moči narave, a žal se ljudje iz preteklih izkušenj premalokrat naučimo lekcije, da na žalost ali pa na srečo nismo vsemogočni. Prav v izogib naravnim katastrofam je konec septembra potekala predstavitev projekta urejanja poplavne varnosti v Prosvetnem domu v Horjulu, kjer so zainteresiranim občanom podali vse aktualne informacije in razložili vpliv posegov pri urejanju vodotoka Ligojščica.
Hudourniške poplave sodijo med najbolj grozovite prizore, ko se dogajajo v naseljenem območju. Če je nekaj stran od oči nekje v pozabljeni grapi, to seveda nobenega zares ne zaboli, ko pa ne veš, ali bo tvoja hiša obstala, ko se vanjo zaleti deroča voda, je to nekaj povsem drugega. V takšnih trenutkih najhujše stiske, ko človek doume, kako majhen in nemočen je, nam je žal. A tedaj je prepozno. 

Številne vremenske motnje nas opozarjajo, da moramo pričakovati tudi nepričakovano. Statistika tu ne laže. V zadnjih letih se v Sloveniji soočamo s povečanim številom poplav, ki zaradi svoje silovitosti in pogostosti povzročajo škodo na stanovanjskih, industrijskih in kmetijskih objektih in površinah. Ob pripravi ONP v letu 2016 ter pobudah občanov po širitvi pozidljivosti se je pokazalo, da se velik del v Ljubgojni in Horjulu nahaja na poplavnem območju, kar onemogoča gradnjo in to kljub temu, da je namenska raba v OPN opredeljena kot stavbno zemljišče. 

Na občini Horjul so odgovorni za področje urbanizacije in gradenj zato, takoj, še leta 2016, pristopili k reševanju celovite poplavne varnosti. Prvi korak je bilo urejanje vodotokov, ki so se financirali iz občinskih sredstev. Na občini se namreč močno zavedajo, da je napredek in razvoj možen le ob gradnji ustrezne infrastrukture in pri ustvarjanju ugodnih razmer za bivanje. Tudi s tem bodo v Horjulu ostali mladi, ki se želijo osamosvojiti in graditi svoje stanovanjske objekte. Sledilo je zahtevno urejanje dokumentacije z veliko usklajevanja, nakar je v letu 2019 Direkcija Republike Slovenije za Vode potrdila projektno dokumentacijo Ureditev vodotoka Ligojščica v Horjulu. Slednjo je Vlada Republike Slovenije v letu 2020 uvrstila v izvedbo. Pri tem ne gre spregledati pomembnega dejstva, da bo projekt v celoti financiran s strani Direkcije RS za vode. Župan Janko prebil s sodelavci poudarja, da so za ta sredstva trdo garali in upa, da se občani zavedajo, kako težko jih je bilo pridobiti. Še več, zaradi tega bodo lahko lastna sredstva iz proračuna namenili za ostale gradbene projekte, ki jih seveda ni malo. 

Da bodo aktivnosti urejanja vodotokov lahko potekale tekoče, so v sredo, 23. septembra, v veliki dvorani Prosvetnega doma že drugič predstavila projekt: Omilitveni ukrepi za zmanjšanje poplavne ogroženosti na Ligojščici v naselju Horjul in Ljubgojna. Predstavljeni so bili poplavni ukrepi, njihov pomen ter vpliv na ožjo in širšo okolico Ljubgojne in Horjula. Projekt so občanom predstavili: župan Občine Horjul, predstavniki Direkcije RS za vode in Hidrotehnika ter projektant poplavnih študij EHO Projekt. Za izvedbo projekta je podpisana pogodba z izvajalcem gospodarske javne službe s področja voda - koncesionar Hidrotehnik d.o.o.. V pomoč izvedbe projekta je Občina Horjul pristopila k pridobivanju soglasij lastnikov parcel, na katerih se bodo izvajala dela. Zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb s COVID-19 ter omejenosti s prostorom so bili na omenjeno predstavitev povabljeni le lastniki zemljišč v ureditvenem območju projekta. 

Na občini Horjul ocenjujejo, da je bila predstavitev zelo uspešna, saj so predstavniki uspeli odgovoriti na večino odprtih vprašanj, posledica česar je povečano število soglasij. V kolikor vas projekt zanima, si lahko predstavitev ogledate na občinski spletni strani.

 

Peter Kavčič, foto: Občinski arhiv, Peter Kavčič

Oglejte si tudi