Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Začetek rekonstrukcije ceste med Podolnico in Brezjami

Občina Dobrova - Polhov Gradec in občina Horjul sta skupaj pristopili k projektu za rekonstrukcijo lokalne ceste Dobrova–Horjul na odseku med Brezjem pri Dobrovi in Podolnico, ki je pomembna cestna povezava med obema občinama. Začetek rekonstrukcije se je začel sredi avgusta in bo predvidoma končan v treh mesecih.
Ker gre za pomembno lokalno cesta, ki povezuje Dobrovo in Horjul z zaledjem je prometno močno obremenjena. V zadnjem času pa je cestišče na odseku Brezje–Podolnica v slabem stanju, kar posledično vpliva na varnost udeležencev v prometu in višanje stroškov rednega vzdrževanja cestišča. Vozišče je ponekod poškodovano, na nekaterih delih pa je vidna tudi večja obraba vozišča. Cestišče je tudi ozko in glede na prometno obremenitev potrebno izboljšav, saj je trenutno široko od 5 do 5,5 metrov.

Cesta bo varnejša in širša

Projekt za prenovo cestnega odseka v dolžini 770 metrov je izdelalo podjetje K Projekt L, d.o.o., št. projekta: U01/1717-20, januar 2021. Skladno s projektom bo po rekonstrukciji širina voznega pasu znašala 2 x 3 metre, z urejeno bankino po 1 meter na vsaki strani, urejen pa bo tudi jarek za odvodnjavanje ter kanalete. Nova voziščna konstrukcija bo sestavljena iz 50-centimetrske plasti kamnite grede, 25-centimetrske plasti tamponskega drobljenca in 12-centimetrske plasti grobega in finega asfalta. Pločnik in kolesarska steza tu nista predvidena, saj se cestni odsek nahaja izven naselja.

Občina Dobrova - Polhov Gradec in Občina Horjul sta za izbiro izvajalca del oddali skupno javno naročilo. Javni razpis je potekal junija 2021 in je bil uspešno izpeljan. Za izvajalca del je bilo izbrano podjetje AS-FALTERČEK, storitve, d.o.o. Nadzor nad izvajanjem projekta pa bo izvajal Gradbeni inženiring Darwin Fink, s. p. Projekt bosta sofinancirali obe občini, glede na delež prenovljene ceste, ki se nahaja v občini Dobrova - Polhov Gradec oz. občini Horjul. 4. junija 2021 sta župan občine Horjul Janko Prebil in župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar podpisala Sporazum o sofinanciranju rekonstrukcije lokalne ceste LC-067021 Dobrova–Horjul (odsek Brezje–Podolnica). V občini Dobrova - Polhov Gradec se nahaja odsek v dolžini 400 metrov, v občini Horjul pa odsek v dolžini 370 metrov. Skupna vrednost projekta znaša 448.905,20 evrov. Občina Dobrova - Polhov Gradec bo prispevala 256.880,86 evrov, Občina Horjul pa 192.024,34 evrov.

Za uspešno in čim prejšnjo izvedbo projekta so ključna tudi soglasja lastnikov zemljišč ob cesti. Obe občini sta bili pri tem uspešni, tako da ni ovir za začetek del saj imajo z lastniki parcel podpisane služnostne pogodbe.

V torek, 20. julija 2021, je na sedežu Občine Dobrova - Polhov Gradec potekal podpis pogodbe z izbranim izvajalcem del. Na podpisu pogodbe so bili prisotni župan občine Horjul Janko Prebil, župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar, izvajalec del AS-FALTERČEK, storitve, d.o.o. in predstavniki obeh občin. Konec julija pa je sledila še uvedba v delo.

Pričetek del je predviden za 16. avgusta 2021. Takrat se bodo predvidoma vzpostavile polovične zapore ceste. Dela na terenu bodo potekala približno 3 mesece in bodo predvidoma zaključena najkasneje do konca leta – a to je odvisno tudi od vremena in drugih pogojev. Cilj obeh občin je, da bo projekt izveden čim prej. Vse, ki cesto uporabljajo pa prosijo za razumevanje in strpnost.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi