Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Pridobljena evropska sredstva – komu verjeti?

Javno objavljene številke načrpanih evropskih sredstev na občinski ravni pomenijo slab ugled za občino Dobrova - Polhov Gradec, njene zaposlene in občane, saj se po podatkih uvršča med najslabše uvrščene občine glede na načrpan denar na prebivalca. Na drugi strani pa so pogodbene vrednosti in evidence občine popolnoma drugačne, kot to poroča 24ur.com. Občinski svetniki zaradi nejasnosti zahtevajo pojasnilo.

Vsakršne volitve izzovejo v medijih potrebo ali morda zahtevo po postavljanju nekaterih v ospredje in po drugi strani, čeprav morda nenačrtno, škodovanju drugim. Podatki so po novinarski logiki namreč verodostojnejši in bolj pomenljivi, če so primerljivi. Ob tem pa pozabljajo na slabo luč in nelagodje tistih na drugi strani, posebej če gre za posredovanje neresničnih podatkov. Po lanskem novembru smo aprila v enem najbolj branih slovenskih spletnih medijev ponovno lahko prebirali članek o črpanju evropskih sredstev z naslovom Ljubljana z naskokom najuspešnejša pri evropskih sredstvih. Avtor prispevka je občino Dobrova - Polhov Gradec spet, skupaj z občinama Ig in Nazarje, uvrstil med tri najslabše uvrščene občine glede na načrpan denar na prebivalca. Komaj nekje med 30 in 60 evrov na prebivalca naj bi po njihovem izračunu uspela evropskega denarja počrpati občina Dobrova - Polhov Gradec, medtem ko so najboljše, mednje sodijo Grad, Kostel in Velika Polana, uspele dobiti 14.500 evrov na prebivalca. Po absolutnem znesku pridobljenega denarja iz Bruslja pa prednjačijo mestne občine Ljubljana, Kranj in Koper. Avtor v članku kot vir navaja podatke ministrstva za finance in s tem upravičuje svojo kredibilnost, vendar se predstavniki občine Dobrova - Polhov Gradec s tem ne strinjajo. Svoje nestrinjanje so sporočili uredniški hiši in zahtevali popravek, vendar ta zanj ni imela posluha, zato do sedaj še ni ukrepala.

 

Na ministrstvo posredovali zahtevo za pojasnilo

Predstavniki občinske uprave niso ostali tiho niti tokrat, saj so na pristojno ministrstvo, bolj natančno na sektor za sistem financiranja lokalnih skupnosti na ministrstvu za finance naslovili zahtevo za izdajo pojasnila o posredovanju neverodostojnih podatkov medijem. V dopisu so poleg prošnje za pojasnilo, na kakšen način in katere podatke ministrstvo posreduje medijem, priložili še seznam projektov, za katere je občina Dobrova - Polhov Gradec v obdobju 2007–2018 pridobila evropska sredstva. Skupen seštevek nepovratnih sredstev je po izračunu občine 2.392.642,76 evra, povratnih sredstev pa je ob tem še za 1.000.000 evrov.   

3.392.642,76 evra pridobljenih evropskih sredstev                                             

Podatki in nezavidljivo mesto na repu seznama občin glede na načrpan evropski denar so zmotili tudi občinske svetnike, ki so na občinskih sejah zahtevali pojasnilo in resnične podatke. In prejeli so povsem drugačno informacijo – 3.392.642,76 evra pridobljenih evropskih sredstev, od teh sicer milijon povratnih. Ta številka je seveda popolnoma neprimerljiva z zneskom 234.347 evrov, ki je bil javno objavljen. Župan je ob pojasnilu tudi zatrdil, da za vsakim zneskom in projektom stoji sklenjena pogodba, kar je bilo navedeno tudi v dopisu, naslovljenem na ministrstvo. Svetniki so se ob tem spraševali, komu verjeti in zakaj takšna odstopanja? Na občini domnevajo, da gre za težavo pri zajemu podatkov iz občinskih zaključnih računov, saj postopki pri vpisovanju podatkov na posamezne konte niso dovolj standardizirani. Evropska sredstva so med drugim pogosto zabeležena kot evropska zgolj pri nosilki projekta, v drugih občinah, ki so prav tako vključene v projekt, pa so sredstva skrita na drugih kontih. Tako to ni razvidno ne iz finančnih podatkov v zaključnih računih občin ne iz državnih podatkov o črpanju evropskih sredstev. V večini primerov tako šele natančen vpogled v projekt pokaže, kam so sredstva zares šla in od kod so prišla.

Uspešne zgodbe s pomočjo sredstev EU

Pogosto smo v Našem časopisu pisali o uspešnih zgodbah, redkeje pa omenjamo evropske programe, ki nekatere od teh finančno podpirajo: projekti Leader 2009–2015, Polhov doživljajski park (ERSS), Hiša v parku – Polhograjska graščina (Program razvoja podeželja RS), ureditev ceste in pločnika v Črnem Vrhu (Program razvoja podeželja RS), vodovod Praproče (regionalna spodbuda ESRR), RCERO, ki je v solasti občine Dobrova - Polhov Gradec (Regionalni center kreativne industrije, katerega nosilec je RRA LUR). Z evropskimi sredstvi pa so se urejala tudi vsa otroška igrišča pri vrtcu Brezje, na Dobrovi, Šentjoštu, v Polhovem Gradcu in Črnem Vrhu. V aktualni finančni perspektivi je občina prav tako uspešno kandidirala za evropska sredstva, s katerimi bo podprla več projektov, med katerimi so pomembnejši Polhkov doživljajski park, Medena drevesa in Lokalni produkti (skupaj 99.263 evrov) ter Zven zaklete grofice na Dobrovi (82.735 evrov). Prav tako občina že pripravlja ustrezno dokumentacijo za prijave na razpise za sofinanciranje projektov Pristava pri Polhograjski graščini z obvozno cesto izven območja graščine ter Center Emila Adamiča na Dobrovi.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi