Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje veteranov gasilske zveze Horjul

Delo gasilcev se ne konča, ko ti zapustijo članske vrste, ampak se samo spremeni poslanstvo. Skrb za staro opremo, ki je nekoč poskrbela za gašenje požarov in je del naše tehnične dediščine, je samo ena od teh aktivnosti.
Čeprav je razvoj naredil svoje, je jasno, da tudi gasilska črpalka, ki gre namesto na bencin ali elektriko samo na ''žgance'' predstavlja spomin na neke sedaj že kar precej odmaknjene čase. Seveda je prenašanje znanja na mlajše generacije tudi eno od poslanstev veteranov, prav tako kot sodelovanje na raznih veteranskih tekmovanjih.

Skratka tudi ko gasilci enkrat svojo moderno opremo obesijo na klin se njihovo poslanstvo ne zaključi, samo spremeni se. Življenjske izkušnje in bogato znanje pa so tisto kar bogatijo vsakega gasilca veterana. Na srečanju veteranov gasilske zveze Horjul, ki je potekalo konec minulega leta, je predsednik veteranske komisije podal poročilo o opravljenih aktivnostih in delu v lanskem letu, prav tako pa so o svojih aktivnostih poročali tudi predstavniki posameznih društev.

Najbolj aktivni so bili v Horjulu, kjer so se tudi udeležili raznih tekmovanj.

Nekaj sprememb je tudi pri starostnih mejah za vstop med veterane. Po novem je starostna meja za gasilce in gasilke 65 let, prej pa je bila ta meja nižja. Smo pa v minulem letu ostali brez starodobnika. Gasilsko vozilo TAM, ki ga je uporabljalo društvo na Koreni, so zamenjali za modernejši in varnejši Mercedesov gasilski kombi. Svoj pogled na delo v minulem letu pa je podal tudi predsednik gasilske zveze Horjul Lado Prebil: ''Glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjih letih, je upad aktivnosti sicer pričakovan, a kot kaže v naši občini ''korona'' vseeno ni pustila katastrofalnih posledic, saj so vse generacije dobro zastopane. Seveda je marsikaj odvisno od velikosti posameznega društva ali kraja, kjer deluje. Ko pogledamo na primer udeležbo na tekmovanju, ki smo ga izpeljali to jesen, smo kljub vsemu lahko zadovoljni. Na tekmovanjih, ki so z vsemi pripravami odličen trening za reševanje premoženja in življenj, ko gre zares, smo bili horjulski gasilci lepo zastopani.''

To seveda daje dodatno motivacijo za naprej in za vse aktivnosti, ki tudi veterane čakajo v letošnjem letu. Vsak gasilec šteje, ko je treba pomagati, pa četudi je ta že med veterani, nenazadnje res deluje v ozadju intervencije, a je prav tako pomemben člen, da vse skupaj deluje varno in tekoče.

Peter Kavčič

Foto: Arhiv GZ Horjul

Oglejte si tudi