Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Gasilska budnica na 1. maj

V soboto, 1. maja, zjutraj na svetovni praznik dela, je po horjulski občini odmevala prav posebna budnica. Kolona gasilskih vozil se je zapeljala skozi Horjul in vse vasi ter zaselke v občini in na tak način popestrila praznični dan občanom.
Morda vas je koračnica, ki so jo predvajali prek ozvočenja v poveljniškem avtomobilu, zbudila, morda ste jo slišali ob jutranji kavi ali pa že, ko ste se odpravljali po opravkih. V vsakem primeru pa smo prepričani, da vam je koračnica ob spremstvu kolone vseh rdeče obarvanih gasilskih vozil vsaj malce polepšala sobotno jutro. Glede na odziv ljudi ob cesti, ki so se ustavljali in mahali gasilcem v pozdrav, so v ta čudni pandemični čas prinesli malo dobre volje in razveselili stare in mlade.  

Z gasilsko budnico pozdraviti ljudi

In ravno to, kako polepšati čas, ko se praktično nič ne dogaja, je bil glavni motiv poveljnika Gasilske zveze Horjul. Robert Kranjec, pobudnik te akcije, je povedal: 'Predolgo časa se bolj malo ali praktično nič ne dogaja. Ko sem razmišljal, kako bi nadaljevali tradicijo prvomajske budnice, ki je sicer v preteklih letih potekala s pomočjo godbe na pihala in je dosegla le del občine, sem prišel na idejo, da pozovem vsa prostovoljna gasilska društva v občini, da izpeljemo to budnico. Poklical sem vse poveljnike društev in naletel na pozitiven odziv. Hitro smo se dogovorili glede vseh podrobnosti, si razdelili naloge, sam pa sem pripravil še izbor slovenskih koračnic, ki sem jih potem prek ozvočenja v avtomobilu predvajal med vožnjo po cestah in ulicah v občini. Z akcijo sem bil zadovoljen, seveda pa lahko še kakšne stvari izboljšamo. Obenem pa smo to vožnjo izkoristili tudi za kondicijski trening šoferjev. Vedeti morate, da po mnogih manjših društvih gasilska vozila niso veliko v uporabi, sedaj, ko pa niti ni bilo tekmovanj in gasilskih dogodkov, pa ta vozila še bolj samevajo. Za voznike je dobro, da malo osvežijo občutke za volanom in kako se, predvsem s tistimi večjimi tovornjaki, zapeljati skozi ozke ulice ali po ovinkastih cestah. Sicer je pa zelo dobro tudi za tehniko, za mehanske sklope, za dele motorja, menjalnika in prenosov, da se malo aktivirajo po daljšem mirovanju.'

Prevozili so celo občino

Gasilci so se pred štartom zbrali na Koreni, se razporedili in štartali točno ob sedmi uri zjutraj. Morda uganete, koliko časa in kilometrov so prevozili, ko so križarili po horjulski občini? Ko so se pripeljali v Podolnico, kjer je bil zaključek budnice, je bilo za njimi dve uri vožnje in 30 prevoženih kilometrov. Ni malo kaj?

V budnici je sodelovalo 11 vozil, gasilske posadke pa so prišle iz vseh petih društev. Torej iz Horjula in enote Koreno, iz Podolnice, Vrzdenca, Zaklanca in Žažarja. Sodelovalo je 25 gasilcev. Sama trasa budnice pa je potekala takole: Štartali so na Koreni, se zapeljali do Samotorice, spustili skozi Vrzdenec, nato jih je pot vodila v Horjul mimo doma starejših občanov in nazaj v Ljubgojno, nakar so se zapeljali v Žažar, iz Žažarja v Lipalco, nato nazaj skozi Horjul v Zaklanec. Šli so obrnit tudi v Lesno Brdo in se po ozki cesti spustili nazaj v horjulsko dolino in odpeljali v Podolnico in se postrojili na hribu pod cerkvijo svetega Urha.

Predsednik gasilske zveze Horjul Lado Prebil, ki je sukal volan v velikem gasilskem tovornjaku, je priznal, da je bilo treba ves čas ohranjati zbranost in pozornost na velikost tovornjaka. V primeru alarma seveda tak dvourni trening vožnje pride še kako prav. Sicer pa je pohvalil prizadevnost gasilskih društev in pripravljenost, da so se takoj odzvali in sodelovali v tej prvi prvomajski gasilski budnici. Pravi, da bodo za naslednje leto še malo dodelali koncept in organizacijo, predvsem pa si želi, da bo že naslednje leto kak nov prostovoljni gasilec s šoferskim izpitom za tovornjak in bo z rdečim velikanom vijugal po ulicah in cestah v občini.

Akcijo je pozdravil tudi župan Janko Prebil, ki se zaveda, kako pomembno vlogo imajo prostovoljni gasilci in društva v občini. 'Vedno, ko je treba priskočiti na pomoč, so prvi zraven, res smo lahko ponosni na naše stare in mlade gasilce. Zato upam, da bodo nadaljevali s to zagnanostjo in dobrim delom še naprej. Veselim se nove prvomajske budnice prihodnje leto'.


Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi