Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Gasilci PGD Podolnica prerezali trak novega avtomobila

Podolnica, 11. junij – Prostovoljno gasilsko društvo Podolnica je ob prevzemu novega gasilskega vozila Land Rover GVGP-1, ki je namenjeno hitremu posredovanju v primeru gozdnih požarov, pripravilo slavnostno parado ter veliko vrtno veselico.
Slovesni prevzem novega vozila je bil za člane in članice PGD Podolnica zgodovinski, saj so v vas prvič pripeljali novo gasilsko vozilo. Pred tem so vozni park vselej dopolnjevali z rabljenimi vozili, ki so jih sami preuredili, nadgradili in prilagodili svojim potrebam. Novega vozila so se gasilci in vaščani veselili že v četrtek, ko so pripravili sprejem novemu jeklenemu konjičku. V nedeljo pa je sledil uradni prevzem.

Slovesno parado, ki je potekala skozi vas, so sestavljali konjeniki, horjulske mažorete, godba Dobrova – Polhov Gradec, gasilska mladina, prapori, gasilci, gasilke, veterani, konjske vprege, in gasilska vozila iz okoliških društev ter Gasilske zveze Horjul in Dolomiti. Po paradi je potekala slovesnost, na kateri je vse zbrane nagovoril predsednik gasilskega društva Podolnica Janez Žvokelj. Na kratko je preletel društveno kroniko, se ustavil pri opremi in voznem parku, ki ga je društvo v dobrih treh desetletjih imelo in nekaj več besed namenil novi pridobitvi. Zavedanje, da je vozni park in gasilsko tehniko ves čas potrebno nadgrajevati in se izobraževati ter pomlajevati moštvo, je med člani prisotno, prav zato je med vodilnimi že nekaj let tlela želja po novem vozilu. Leta 2015 se jim je ta začela uresničevati. V Podolnico so pripeljali novo vozilo Land Rover defender 130, ki je zadnje tovrstno vozilo v Sloveniji, saj so jih nehali izdelovati. Kot mnogokje so se tudi tu glede nadgradnje in finančnih zmožnosti kar nekaj časa kovala in kresala mnenja, ideje in predlogi, dokler se ni izoblikovalo tisto najboljše. Izdelavo nadgradnje je prevzelo podjetje WEBO d.o.o., izdelalo pa ga je njegovo izvajalsko podjetje EURO GV d.o.o. iz Ilirske Bistrice. Pri snovanju nadgradnje so gasilci želeli, da je ta praktična in uporabna, zato je snemljiva in zasnovana modularno. Vozilo ima namreč širši namen uporabe, narejena pa je po tipizaciji GVGP-1. Na vozilo sta dodana še 2 izolirna dihalna aparata in kar nekaj zaščitne in signalizacijske opreme. S tem pa je vozilo LAND ROVER GV GP-1, ki je v prvi vrsti namenjeno za gašenje gozdnih požarov, ustrezno in primerno tudi za hitro posredovanje pri vsakovrstnih začetnih požarih. Predsednik se je ob koncu vsem, ki so doprinesli k uresničitvi želje, zahvalil za materialno in moralno pomoč.

Pohvalo in zahvalo gasilcem PGD Podolnica za njihovo delovanje, posredovanje in tokratni uspeh – nakup novega gasilskega vozila jim je izrekel tudi poveljnik Gasilske zvez Horjul Jani Slabe, ki je v govoru opomnil na požrtvovalnost gasilcev pri nesebičnem reševanju, pogosto tudi kapitala, in na drugi strani gasilca kot prosilca finančne pomoči ob obnovi in nakupu opreme ter orodja za svoje delo, pri vsem tem pa država stori premalo. Močan aplavz je bil zgovoren znan odobravanja. Svoje prepričanje, da bo novo vozilo služilo svojemu namenu, je izrazil župan Janko Prebil, ki je vsem gasilcem ob tem dogodku čestital ter se jim zahvalil za trud, ki ga v gasilsko dejavnost vlagajo. Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Iztok Zajc pa je prav tako izrekel pozdrave vsem zbranim ter čestitke domačim gasilcem.  

Kot se za takšno priložnost spodobi, je potekala tudi simboličen prerez traku, ki sta ga prerezala poveljnik PGD Podolnica Jaka Verbič in župan Janko Prebil, sledila je še izročitev ključa novega vozila, ki ga je poveljnik PGD Horjul Jani Slabe izročil poveljniku Jaki Verbiču, ta pa skrbniku vozila Matjažu Nagodetu, ki bo skrbel, da bo novo vozilo vedno brezhibno pripravljeno. Da pa bo novo vozilo kot tudi njegova posadka na poti varna, jih je z blagoslovom v božje varstvo izročil domači župnik Janez Smrekar.  Kulturni program so popestrili člani godbe Dobrova – Polhov Gradec ter fantovski kvintet. Na slovesnosti so bile podeljene tudi zahvale najbolj zaslužnim, ki so omogočili, da je do tega veselega dogodka sploh prišlo. V imenu PGD Podolnica je predsednik Janez Žvokelj Zahvalo za pomoč pri nabavi novega gasilskega vozila GVGP-1 izročil podjetju Metrel d.d., ki je postal boter novemu vozilu, Občina Horjul in Gasilska zveza Horjul. Zahvala za prizadevnost pri izdelavi novega gasilskega vozila GVGP-1 pa je bila podeljena poveljniku PGD Podolnica Jaki Verbiču, ki je v nakup in izdelavo novega vozila ter izpolnitev velike želje gasilcev vložil največ svojega časa in truda.

S spustom zastave, zadnjim izrečenim stanovskim pozdravom "Na pomoč" je bil uradni del zaključen, sledila je še velika vrtna veselica z ansamblom Toneta Rusa, ki je trajala pozno v noč in poskrbela, da se je v okolici gasilskega doma v Podolnici zidalo že naslednji dan. Uspešno zaključen dogodek in lepa podpora vseh, ki so se udeležili uradnega in neuradega dela, je gasilcem dala novega zaleta. Naj bo takšnih dogodkov le še čim več.

Nadja Prosen Verbič

Foto: Š. S.   

Oglejte si tudi