Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Pomagajte rešiti problem presežne populacije mačk z kastracijo in sterilizacijo

V občini Horjul kljub obvestilom in opozorilom beležijo porast stroškov za oskrbo mačk in še neporabljena sredstva na razpisu za sofinanciranje kastracije oziroma sterilizacije. Gre za resno težavo in visoke stroške, ki jo trenutno še rešuje občina iz občinskega proračuna.

Ali povedano drugače, ti stroški, ki zelo hitro presežejo tudi po nekaj sto evrov ali celo mnogo več, padejo na breme vseh nas. Namesto tega bi ta denar na občini lahko namenili za druge dejavnosti, na primer za otroke in za razna društva. Žal neodgovorno ravnanje lastnikov živali in zatiskanje oči pred to težavo poleg dodatnih nepotrebnih stroškov močno dviga možnost izbruha bolezni, ki so lahko škodljive tako živalim kot ljudem. Naj spomnimo da 11. člen Zakona o zaščiti živali, ki lastnika živali obvezuje, da  poskrbi za preprečevanje rojstev neželenih živali ter kaznuje usmrtitev ali namerno zapustitev živali, kar je žal v nekaterih primerih težko dokazljivo. Ravno zato potem strošek oskrbe zapuščenih živali pade na občino kot zadnjo institucijo, ki mora to urejati namesto lastnikov mačk. Sterilizacija in kastracija mačk sta bistvena ukrepa za omejevanje nekontroliranega razmnoževanja živali in dolgoročno izboljšata zdravje in kakovost življenja tako živali kot ljudi.

Vsi, ki imate mačke, za njih skrbite in ne želite nekontrolirane rasti populacije, kar privede do potepuških mačk, nemudoma kontaktirajte pogodbeno veterinarsko službo in to uredite brez stroškov. Kontakt: Zavod Mačja hiša, Groharjeva ulica 8, 3000 Celje, PE Veterina MH Ljubljana. Dogovorite se lahko po telefonu 040 971 118 ali 059 050 630. Več o razpisu, ki smo ga razpisali v 2021 in še vedno traja (do porabe sredstev), pa najdete na spletni strani https://www.horjul.si/objava/384539 .

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

Oglejte si tudi