Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Škof Jamnik: "Naj melodija zvonov odmeva v naših srcih"

Lesno Brdo, 20. september – V zvoniku cerkve Marije vnebovzete na Lesnem Brdu so v nedeljo popoldan harmonično zazvonili trije novi bronasti zvonovi, ki jih je pred slovesno sveto mašo blagoslovil in posvetil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.
Slovesnost

Skozi vasico Lesno Brdo, kjer so praznično vzdušje napovedovali mogočni mlaji z venci in pozdravnim napisom, se je na ozaljšani konjski vpregi v spremstvu vrhniškega župnika Mohorja Rihteršiča in prikupnih mladih v narodnih nošah pripeljal ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Z dvignjeno roko je pozdravljal domačine in druge romarje, ki so prihajali na slovesnost.

 

Tik pred cerkvijo Marije vnebovzete, kjer so v vence iz smrekovih vej odeti čakali trije novi bronasti zvonovi, se je odvijal prvi del veselega dogodka. Ključar Janez Janša je v imenu vseh vaščanov Lesnega Brda uvodoma prijazno pozdravil škofa Jamnika ter vse zbrane. Nato je z besedami: "Pesem zvonov oznanja radost in mir, veselje in upanje, naj odmeva v naših srcih" slovesnost pričel ljubljanski pomožni škof. Z blagoslovljeno vodo je podelil blagoslov nad vse tri zvonove, nato pa vsakega posebej mazilil s svetim oljem in ga posvetil njegovemu priprošnjiku – najmanjšega sv. Florjanu, srednjega sv. Roku in največjega Mariji vnebovzeti. Predno so zvonovi eden za drugim, v spremstvu ubranega petja cerkvenega pevskega zbora župnije Horjul pod vodstvom Matije Bizjana, s pomočjo dvigala potovali v zvonik, je škof z lesenim kladivom simbolično udaril po zvonovih. Ti so zapeli še ob udarcih vrhniškega župnika Mohorja Rihteršiča, horjulskega župnika Janeza Smrekarja ter ključarja Janeza Janše in mežnarja Bernarda Zdešarja. Spretno in z veliko mero natančnosti so zvonove s strojem spravili v zvonik, vsi navzoči pa so dogajanje pozorno spremljali in ob srečni namestitvi veselo zaploskali.

 

Slovesna sveta maša se je sicer v nekoliko neobičajnih razmerah, z maskami in ob priporočeni razdalji, odvijala na prostem. "Bogu hvala za ta dan, da nam je uspel ta velik projekt, kljub razmeram, ki vladajo," se je Najvišjemu zahvalil vrhniški župnik in pozdravil vse zbrane. Tudi škof Jamnik je v pridigi nekajkrat omenil odgovorno obnašanje in veliko pozornosti namenil sv. Roku, zavetniku zoper kužne bolezni na duši in na telesu, katerega kip krasi cerkev na Lesnem Brdu, prav tako je njemu posvečen srednji zvon. "Kot bi imeli preroški dar, ste že januarja, ko ste delali načrt za nove zvonove, izbrali priprošnjika sv. Roka," je situacijo opisal Jamnik in nadaljeval: "Za osrednjo slovesnost pa ste izbrali prvo jesensko nedeljo, ki ji je Bog namenil res čudovito vreme." Pohvalil je vaščane, da so stopili skupaj in uspešno izvedli to veliko dejanje, ter se zahvalil vsem, ki so po svojih močeh – z molitvijo, darovi, idejami, rokami – pomagali. V pridigi se je dotaknil tudi glavnega poslanstva zvonov, ki je vabilo k molitvi ob različnih trenutkih ter misel zaključil: "Radi imejte Boga in ljudi okoli sebe." Z bogatim sodelovanjem so vaščani, iz horjulskega in vrhniškega konca Lesnega Brda, sooblikovali mašno pobožnost, kar je opazil tudi sam škof ter pohvalil medsebojno sodelovanje in skrb za vključevanje mladih, ki so bili tokrat oblečeni v slovesno opravo – narodno nošo, kar se je škofu posebej dopadlo. Ob koncu maše je bil k besedi povabljen tudi kolavdator dr. Matjaž Ambrožič, ki je navedel dejstvo, da je tudi ta podružnica med prvo svetovno vojno ostala brez bronastih zvonov, ki se zdaj na Lesno Brdo vračajo. Povedal je, da so izbrali tako velike, da sploh lahko gredo v zvonik, od tam pa bodo vabili k molitvi. Priložnosti primerno, z zahvalami, ki jih je v imenu Odbora za zvonove na Lesnem Brdu izrekel Andrej Zdešar, se je zaključila praznična pobožnost. Zahvala za navzočnost in podporo je bila najprej namenjena škofu in vrhniškemu župniku, zatem pa vsem vaščanom in drugim dobrotnikom, ki so s prispevki ali kako drugače pripomogli, da so se skupaj lahko veselili tega dne. Slovesnost se je sklenila z radostno odpeto hvalnico "Hvala večnemu Bogu", ki jo je pospremila melodija novih bronastih zvonov. 

Slovesnost se je nadaljevala še s pritrkavanjem ter za tem z glasbo ansambla Mladi godci, ki so skupaj z Ano Potrebuješ prav za to priložnost b'riskim zvonovom v poklon napisali in zapeli pesem: "Zvonite, zvonite, ko nam je lepo, zvonite pa tudi, ko pride slovo." Odbor za zvonove na Lesnem Brdu je vsem navzočim podaril podobico v spomin na posvetitev in blagoslov novih zvonov ter knjižico z naslovom Novi bronasti zvonovi na Lesnem Brdu, ki bodo tudi prihodnjim rodovom govorili o tem veličastnem dogodku in bogati pridobitvi za vso vas in širši okoliš.

 

O zvonovih

V zvoniku cerkve Marijinega vnebovzetja na Lesnem Brdu so bili že pred prvo svetovno vojno trije bogato okrašeni bronasti zvonovi. Ti so bili v vojnih letih, tako kot po mnogih drugih slovenskih cerkvah, odvzeti za vojne namene. Takoj po prvi svetovni vojni so se vaščani odločili, da to izgubo nadomestijo z novimi železnimi zvonovi. Ti zvonovi so bili izdelani v jeseniški železarni, bili so skromnejši, brez posebnega okrasja in večjih napisov, tudi zato, ker so bili sprva mišljeni kot začasna rešitev. A so v zvoniku na Lesnem Brdu ostali dobrih 100 let - vse do letošnjega leta.

V mesecu januarju, ko je prišlo do poškodbe na enem od železnih zvonov, so se vaščani odločili za nakup novih bronastih zvonov. V ta namen so ustanovili Odbor za zvonove na Lesnem Brdu (ki je vodil in bdel nad celotnim projektom?) Pri uspešni izvedbi projekta ter natančni uglasitvi zvonov pa je pomagal kolavdator dr. Matjaž Ambrožič. Ideja za nakup novih zvonov je bila med večjim delom vaščanov in okoliškim prebivalstvom ter podjetji lepo sprejeta in podprta. Novi bronasti zvonovi so bili uliti v mesecu marcu v slovenskem podjetju OMCO METALS SLOVENIA Livarstvo, modelarstvo, obdelava in trgovina, d. o. o., iz Žalca. 

 

Prvi, največji, zvon bogati ulit venec lipovih listov na vratu, posvečen je zavetnici cerkve na Lesnem Brdu, Mariji vnebovzeti, ki je upodobljena na zvonu, pod njim pa je napis: »Marija vnebovzeta, prosi za nas«. Zvon tehta 604 kg, uglašen je na ton Fis'+2/16. 

Drugi zvon krasi ulit venec smrekovih vej s storži na vratu, posvečen je priprošnjiku zoper kužne bolezni sv. Roku, katerega podoba je ulita na zvonu, pod njo pa se nahaja napis: »Sveti Rok, prosi za nas« ter sporoča, da je bil zvon ulit v negotovem obdobju, ko je prebivalce pestila pandemija koronavirusa. Zvon tehta 388 kg, uglašen je na ton A'+4/16. 

Tretji zvon je posvečen svetemu Florijanu, zavetniku gasilcev. Pod njegovo upodobitvijo je napis: »Sveti Florijan, varuj naš kraj«. Nad podobo je ulitek spletenega venca žitnega klasja. Mali zvon tehta 273 kg, uglašen je na ton H'+2/16.

 

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

 

Zahvala Odbora za zvonove na Lesnem Brdu, ki se zahvaljuje vaščanom in drugim dobrotnikom, poseben Boglonaj pa namenja tudi darovalcem: FORTRADE D.O.O., AVTOVLEKA ČEPON S.P., GROPLAST D.O.O., METREL MEHANIKA D.O.O., KVADER MT D.O.O., KOVINSKE KONSTRUKCIJE MARKO ZDEŠAR S.P., MONTAŽNE STORITVE ANDREJ KOZJEK S.P., ELEKTRO NAGODE S.P., BRDO D.O.O., DG 69 D.O.O., MIZARSTVO BUH S.P., GRDADOLNIK FRANCI, PAVEL MRAK, HOLIOT D.O.O., KOVINOS D.O.O., SILIKO D.O.O., KOVINA TRADE D.O.O.

Oglejte si tudi