Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Upokojenci iz Horjula v južni Srbiji

Letošnji izlet je bil namenjen ogledu južne Srbije. Iz Horjula smo se odpeljali ob 3. uri zjutraj in brez težav prečili obe meji. Mimo Zagreba in Slavonije smo v dopoldanskih urah prišli v Srbijo. Prispeli smo v osrčje Šumadije, ki je južno od Beograda. Središče te pokrajine je mesto Topol. Tu je živela družina Karađorđević. Ta dinastija je vladala od ustanovitve 1804. leta pa do leta 1945, ko je oblast prevzela Zveza komunistov Jugoslavije.

Ogledali smo si čudovito cerkev sv. Jurija na Oplencu. V cerkvi sta dva grobova, ostalih 26 pripadnikov šestih generacij pa počiva v mavzoleju pod cerkvijo. Mavzolej je narejen iz mozaikov, katerih površina meri 3.500 m2 in jih sestavlja 40 milijonov koščkov barvnega stekla. Ob pogledu na vse te fascinantne kompozicije poslikav in vse razkošje obiskovalec osupne. Ogledali smo si tudi njihov muzej. V sklopu tega ogleda je bil tudi obisk vinske kleti s skromno degustacijo vina.

Prispeli smo v hotel Kragujevac v centru mesta, kjer smo prenočili. Okrog hotela je bilo zelo živahno, kajti prav ta večer so se na tem trgu zbirali maturantje, ki so imeli v istem hotelu večerjo. Ogledovali smo si ta mlada postavna dekleta in fante, lepo oblečene in lepega vedenja. Sploh smo v mestu srečevali veliko mladih, ki so prijazno povprašali, od kod prihajamo.

Naslednji dan nas je pred hotelom čakala lokalna vodička, s katero smo si ogledali mesto, ki šteje okrog 150.000 prebivalcev. Pokazala nam je pomembne spomenike in nam dosti povedala o zgodovini mesta. Pripeljala nas je tudi do tovarne avtomobilov Zastava, kjer je nekoč našlo kruh več kot 50.000 delavcev. Živela je do razpada skupne države Jugoslavije in je danes videti le še kot zgodovinska znamenitost.

Ob obisku »Spominskega muzeja 21. oktober Kragujevac« nas je pretresla izpoved o zločinu v Kragujevcu, ki so ga izvedle nemške okupatorske sile 20. in 21. oktobra leta 1941. Za 10 ubitih in 26 ranjenih Nemcev so ustrelili 2.796 prebivalcev Kragujevca ter 300 dijakov od 4. do 8. razreda gimnazije, tudi 27 profesorjev in ravnatelja. Brali smo zadnje zapise žrtev, ki so jih prejeli svojci in jih nato podarili muzeju. V muzeju je obeležje imen vseh pobitih, ki jih je mogoče poslušati preko predvajanega posnetka. Z avtobusom smo se popeljali po kraju zločina – Šumarice – spominskem parku z umetniško oblikovanimi spomeniki in muzejem. Pretreseni in žalostni od vsega, kar smo slišali in videli, smo se z globokimi vtisi podali na ogled Avale.

Ogledali smo si mogočen spomenik neznanemu junaku kiparja Ivana Meštrovića. Ob vhodu v grobnico stojijo ogromni stebri v obliki ženskih figur v narodnih nošah, to so: Slovenka, Vojvodinka, Srbkinja, Makedonka, Bosanka, Črnogorka, Dalmatinka in Hrvatica. Simbolizirajo združitev vseh narodov v takratni Kraljevini Jugoslaviji. Zatem smo se z dvigalom povzpeli na obnovljeni 204,8 m visoki TV stolp, kajti prvotnega je leta 1999 porušil Nato. Razgled s stolpa je bil veličasten.

Dvodnevno potepanje po Srbiji smo zaključili s pogostitvijo na nadvse prijetni kmetiji 2 km pred Sremsko Mitrovico. To je bil pravljično lep objekt nekoliko starejšega videza s čudovito okolico in paviljonom za poroke in druge slovesnosti. Odlična postrežba in vino sta naredil svoje. Dobro razpoloženi smo se vkrcali na avtobus in se odpravili proti domu.

Organizacija takšnega izleta je precej zahtevna. Predsednik Matko je, tako kot vedno, vložil v ta izlet veliko napora in se dva dni trudil, da bi se imeli kar najlepše.

Udeleženci izleta smo se vrnili domov obogateni z novimi spoznanji in izkušnjami. Res je lepo v naši Sloveniji, lepo pa je kdaj pa kdaj stopiti tudi čez mejo in videti ter spoznati življenje ljudi ter njihovo zgodovino tudi drugod.


Zabeležila Olga Gabrovšek





Oglejte si tudi